Дволичност западних медија и јапански добровољац у Војсци Српске

Претрага свјетског фото сервиса за сликама из период отаџбинског рата може донијети занимљиве ситнице.

четвртак, 10 децембра, 2015 / 11:04

 На фотографији изнад је Јон Фон Лу, који је током рата био припадник ВРС. На опису слике стоји занимљивост, која открива много: Јапански добровољац бори се уз руске плаћенике удружене са српским снагама које ратују са Муслиманима у грађанском рату у бившој Југославији. Такође, стоји и да је Јон снимљен у "сарајевском предграђу Грбавици, које контролишу Срби". 

Дакле, добровољац уз плаћенике није плаћеник, како, то није јасно. Уз страну која се медијски сатанизује обавезно се набрајају плаћеници, обично у низу, па је згодно придодати да се на српској страни боре и јапански плаћеници. Али по овој логици, испада да је Јапанац идеалиста, или наивац, па су му Срби ускратили плату. А Руси су плаћеници и у Донбасу, гдје бране своје куће, од 2014. 

Истина је наравно да су и Јапанац и Руси добровољци колико и сваки борац ВРС, али и плаћеник колико и сваки борац ВРС. Они Срби којима се није ратовало напустили су земљу. Они који су ратовали, добијали су скромну плату и штеку цигара мјесечно. Накнаду за породицу уколико погину и дупли радни стаж уколико преживе.

Но, оно што су погријешили у рату, исправљали су западни свједоци у Хагу. Дописник Скај телевизије током рата Аеронаут фан Линден свједочио је против Ратка Младића, понављајући већину пропагандних флоскула и стереотипа који су он и његове колеге шириле за вријеме рата, те релативизујући све оно што се не уклапа у то.

Упитан да ли је знао да су се на страни АБиХ борили муџахедини, Ван Лyнден је рекао да ниједног није видио иако је за то чуо. Додао је да је на једном положају босанских Срба затекао Јапанца, који му се представио као "јапански четник”.

Популарни Јон, назван и Мицубиши четник, рањен је крајем 1994. на Игману, након чега се вратио у Кобе на лијечење.1 КОМЕНТАР