Хрвати снимају Јежеву кућицу, а Ћопића избацили из лектире

Најважнија фаза продукције краткометражног филма Јежева кућица, снимање и анимирање лутака, ради се у Загребу, а трајаће све до априла 2016. године. Анимирани филм према славној поеми Бранка Ћопића Јежева кућа – како гласи оригинални наслов приче – у Загреб доводи копродукција двају студија за анимирани филм: канадског Националног филмског одбора и хрватског Бонобостудија. Режију […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 11:08

Најважнија фаза продукције краткометражног филма Јежева кућица, снимање и анимирање лутака, ради се у Загребу, а трајаће све до априла 2016. године.

Анимирани филм према славној поеми Бранка Ћопића Јежева кућа – како гласи оригинални наслов приче – у Загреб доводи копродукција двају студија за анимирани филм: канадског Националног филмског одбора и хрватског Бонобостудија. Режију и сценариј филма потписује хрватско-канадска ауторка Ева Цвијановић.


Политичка алегорија

Јежева кућица написана је 1948. и неки тумаче да је у питању политичка алегорија. По том ишчитавању Јежурка је Броз, лија Стаљин, a одбијање ноћења код лије и враћање у свој скромни дом одбијање резолуције информбироа

Интересантно је да је ова дјечија пјесма, као и читав опус Бранка Ћопића, избачен почетком деведесетих из школа у Хрватској.

– Ћопића треба вратити у школску лектиру. То је божанствена, емотивна и дубока литература – апелује Раде Шербеџија, који је за Јежеву кућицу снимио нарацију, на како се наводи "хрватском, енглеском и француском језику."

Музику за филм радио је Дарко Рундек.

– Ово је прича о темељном и универзалном концепту који је изнимно битан у ссвременом контексту глобалног села: дом може бити мјесто, али и стање ума које дијелимо с другима – каже Ева Цвијановић, која је у Канаду избјегла из Сарајева.