Двојици Американаца Нобелова награда за економију

Американци Алвин Рот и Лојд Шејпли овогодишњи су добитници Нобелове награде за економију. Они су награђени за „теорију стабилне алокације и праксу тржишног дизајна“.  – Овогодишња награда бави се централним економским проблемом: како на најбољи могући начин упарити различите субјекте. На примјер, студенте треба спојити са школама, а доноре људских органа с пацијентима којима је […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 16:49

Американци Алвин Рот и Лојд Шејпли овогодишњи су добитници Нобелове награде за економију. Они су награђени за „теорију стабилне алокације и праксу тржишног дизајна“.

 – Овогодишња награда бави се централним економским проблемом: како на најбољи могући начин упарити различите субјекте. На примјер, студенте треба спојити са школама, а доноре људских органа с пацијентима којима је потребна трансплантација", објашњено је на интернет страницама Нобелове награде.

Рот и Шејпли су, како се наводи, кренули од апстрактне теорије стабилних алокација, што је резултирало њеном практичном примјеном на тржишне институције.

Користећи кооперативну теорију игара, Шејпли је анализирао различите методе упаривања. Заједно са својим сарадницима дошао је до алгоритма који у свакој ситуацији гарантује стабилно спајање различитих субјеката. Рот је препознао његову теорију и одлучио да је примијени на тржишну праксу. Истраживањем, Рот је доказао да је стабилност кључна за разумијевање успјеха појединих тржишних институција.

"Иако су њих двојица радили независно један од другог, комбинацијом Шејлијеве теорије и Ротовог рада створено је ново поље истраживања и побољшани су резултати бројних тржишта", стоји у образложењу.

Рот и Шејпли посљедњи су овогодишњи Нобелови лауреати. Награда за економију технички није "Нобелова" награда, с обзиром да није установљена опоруком шведског индустријалиста Алфреда Нобела. Награда за економију установљена је 1968. године, на приједлог Шведске народне банке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *