Држ\’те тамо неког лопова

У најновијем филму из серијала о Џејмсу Бонду, главни негативац објашњава главном глумцу шта се деси када се у истом бурету нађе више пацова, а онда животиње огладне.

петак, 9 новембра, 2012 / 18:29

Пише: Жељко Свитлица

Има већ неко вријеме како траје спорадична медијска кампања у којој медији, традиционално наклоњени власти у Српској, откривају неправилности у вршењу јавних функција, као што су: злоупотребе службених дужности, лажне дипломе, сукоби интереса, и све оно о чему знамо или смо чули.

Поменути текстови не настају тако што полиција неког ухапси, па медији пренесу, или тужилаштво подигне оптужницу. Напротив, ствар иде тако што свакодневно читамо о некоме или нечему – а од кривичне одговорности ништа.  Све личи на шарену лажу, без добре и праведне намјере.

Ипак, намјера постоји, а то су лична поткусуривања и трвења, све на материјалну, а богами духовну штету народа у Републици Српској. Чини се да се ништа од тих "афера” није појавило у медијима да се умири јавност или да јој се недај боже, подилази. Којој јавности? Да ли је до сада некога било брига за мњење?

Све остаје у фамилији

Цијело вријеме, а ево повуцимо црту уназад до нагло подигнуте буке о корупцији на универзитетима, ми присутвујемо обрачунима унутар једног исто бурета. Тада је у Гласу Српске осванула колумна уреднице Мирјане Кусмук, у којој, испод кочићевског наслова, хвали храборст професора Момира Ћелића и истину коју је рекао у емисији која је ишла уживо на РТРС. Убрзо је све заборављено, као да никад ничега није ни било.

У истом том Гласу недавно су из чиста мира, тек онако, објавили да Министарство финансија Републике Српске има највише помоћника министара од свих ресора у Влади РС и то укупно 11, а у овом ресору има и највише запослених – 182 чиновника.

У тексту пише како Маја Стојнић, помоћник за програмирање и координацију финансијске подршке ЕУ у министарству, има завршен "неки од факултета за медије у Шпанији”, а да јој је мјесто портпарола и убрзано напредовање до мјеста помоћника министра обезбиједила веза њене мајке Радмиле Стојнић, која је шеф Одјељења за финансије у Градској управи Бања Лука и посланик у Народној скупштини РС. У истом тексту пише да ресором за макроекономску анализу и политику руководи Сања Радојичић.

Међутим не пише да је то супруга предсједника Народне скупштине РС, Игора Радојичића, и тако даље…

Глас, РТРС, Независне…

Глас и РТРС мјесецима су писали о земљишту Дома Рада Врањешевић, а с друге стране, нису писали о Пицином парку и фамозном (фантомском) Гранд трејду и Милету Радишићу, осим када је требало пљувати Шетаче.  Наставило се свакодневним штампањем текстова о запошљавању без расписаног конкурса у Дому за пензионере, што је иначе уобичајена пракса на, рецимо РТРС-у.

Хвала компанији Независне новине и за објављену преписку премијера Џомбића и директорице ЕРС, те још неке сличне ствари, али још захвалнији ћемо бити ако нам се објасни гдје је ексклузивна вијест из Вашингтона, с обзиром да смо платили 95.000 КМ да би Независне тамо имале канцеларију?

Гдје су резултати "Истраживања административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова" – што је пројекат за чију су реализацију Независне из буџета добиле 225.000 КМ? Да ли ико у тој компанији зна поновити назив овог пројекта напамет? Да ли ће објављивати Џомбићеве преписке након што добију још пара од Владе РС?

Како до правне дератизације?

Наслушаћемо се свега, али и даље нико не одговара за своје поступке. Када би, којим случајем, правосуђе стварно кренуло да ради свој посао, без страха и одлучно подигло пањ испод којег се годинама роје разноразне бубашвабе, глисте и остали бескичмењаци – ова бића мрачних канала и влажне сијенке, разбјежала би се гоњена свјетлошћу, главом без обзира, ударајући (оптужујући) једни друге.

Ово што гледамо само издалека подсјећа на то, јер потезе не вуку правосудне институције у име народа. Прије ће бити да је у току паљба медијске корпорације по мањим утврђењима актулене власти. По прастаром обичају, мјерења репа рањеном вуку, од стране браће из истог чопора. Или једноставније речено – нарученим новинарством.

Наивни, исправни и умастиљени

"Ја сам крив само што сам био наиван”, галами у слушалицу РТРС бивши директор Фонда ПИО РС, Зоран Мастило, док га решетају доказима, фактурама, увјеравајући нас да је кршио закон и трошио паре народног буџета.

"Шта друго да вам кажем, осим да сте у праву”, говори предсједник НСРС, Игор Радојичић, одговарајући на притужбе народног посланика из редова СДС, Вукоте Говедарице, на бахатост Владе, јер не одговара на питања која јој шаљу посланици.

Као да је одговорио Мастилу.

У најновијем филму из серијала о Џејмс Бонду, главни негативац објашњава главном глумцу шта се деси када се у истом бурету нађе више пацова, а онда животиње огладне. Јасно је, почну јести једни друге, што подсјећа на изреку о бари и крокодилима.  На дну те каце су разноразне "Раце”.

О томе читајте већ овог викенда на Фронталу.0 КОМЕНТАРА

  1. Alal ti vjera majstore!

    Pacova se namnožilo, bure je premaleno da ih sve primi a hrane je sve manje i manje. Jučer gledam nimalo moćnog i skrušenog Mićić u Bijeljini kako priča da je sve otišlo u Qrac i da za iduću godinu planira budžet manji za 20%. Mogli bi ostali da se ugledaju na nemoćnog Mićića i da nam to bude ideja vodilja za 2013. godinu. Stezanje kajiša za 20%. Tačno toliko fali i Fondu zdravstva.

  2. Kada se namnozi toliko parazita i gamadi , a namnozilo se, nema boljega lijeka i spasa nego zapaliti leglo njihovo. 60 miliona dolara je doneseno na zborno mjesto da se zapali skupstina Srbije, zna se i gdje je plan utanacen, i gdje su uloge podijeljene. Glavnu ulogu je dobio predsjednik esenesdea , Predstava je pocela njegovim citanjem pisma Milosevicu, kojega dakako nije on napisao, vec mu je dato da ga procita.
    I sada su uloge podijeljene, ali jos ne znamo kome je dodijeljena uloga citaca pisma ondasnjem citacu pisma .