Mишић: Тражимо 20 милиона КМ

Економска политика РС за наредну годину, иако је тек у фази израде, судећи према ставовима социјалних партнера, биће предмет жестоке јавне расправе. И док с једне стране Унија удружења послодаваца РС и Привредна комора у својим приједлозима траже хитну измјену Закона о раду, са друге стране синдикалци поручују да од тога нема ништа и да […]

петак, 9 новембра, 2012 / 19:16

Економска политика РС за наредну годину, иако је тек у фази израде, судећи према ставовима социјалних партнера, биће предмет жестоке јавне расправе.

И док с једне стране Унија удружења послодаваца РС и Привредна комора у својим приједлозима траже хитну измјену Закона о раду, са друге стране синдикалци поручују да од тога нема ништа и да се ниво ионако малих стечених радних права не смије мијењати те поручују да је неопходно да се обезбиједи око 20 милиона КМ за ново запошљавање.
Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, каже да се у тешким економским условима Закон о раду не смије мијењати, те да од тога неће бити ништа јер сумња у добре намјере пословне заједнице када су те измјене у питању.

"Ако желе да повећавају права радника можемо разговарати и онај ко да више то ћемо прихватити, а у супротном нема ништа од тога", казала је Мишићева.

У Унији удружења послодаваца РС наглашавају да се Закон о раду мора мијењати јер је, према њииховом мишљењу, неопходно поједностављивање процедура приликом запошљавања и отпуштања радника како би се повећала мобилност радне снаге.
Ранко Милић, предсједник Уније, каже да је свјестан отпора синдикалаца и пита се куда иде друштво ако Влада РС не смије од Синдиката да мијења закон који је пун мањкавости.

Када је у питању економска политика за наредну годину, у Савезу синдиката су утврдили своје захтјеве и у девет тачака их прослиједили Влади уз генералну оцјену да овај период карактерише веома тешка економска ситуација, која се огледа у паду призводње, прихода, смањењу БДП-а и порасту незапослености, цијена, укупног дуга и све већег броја сиромашних.

"Тражимо смањење стопе незапослености кроз нови пројекат, а ‘тежак’ је 20 милиона КМ, што значи да Влада РС и Завод за запошљавање морају обезбиједити та средства", казала је Ранка Мишић, предсједник СС РС.

Она истиче да ће од Владе РС тражити и суочавање с пословном заједницом о смањењу неликвидности привреде, што значи претварање потраживања у акције, отписивање никад наплативих обавеза и пребијање дугова.

Поред тога, СС РС ће тражити заустављање запошљавања у јавном сектору, рјешавање питања радника који су у процесу стечаја остали без посла, стриктну примјену Закона о пореском поступку у смислу да нема повлаштених итд…

Захтјеви пословне заједнице у РС мање-више исти су као и претходне године, а огледају се у укидању неопорезивог дијела плате, измјенама Закона о дјечјој заштити и регулисању дуговања јавних фондова у смислу да се омогући "пребијање дуговања".

"Тражимо и да се укине дискриминација правних субјеката када су у питању комуналне накнаде, јер ако сте правно лице дупло скупље плаћате све комуналне дажбине", казао је Милић.

Поред овога, предмет јавне расправе биће и питање повезивања радног стажа, ликвидност привреде, борба против корупције и смањење јавне потрошње.

Александар Џомбић, премијер РС, у уторак је најавио да ће јавна расправа са социјалним партнерима о економској политици за 2013. годину започети половином овог мјесеца те да ће када се постигне консензус као нацрт бити упућена у Народну скупштину РС.

Незванично сазнајемо да ће прва јавна расправа о економској политици између Владе РС, СС РС, Уније удружења послодаваца РС и јавних фондова бити одржана 20. новембра у просторијама Савеза синдиката те да је радна верзија овог документа при крају.0 КОМЕНТАРА

 1. 20 miliona?

  Ulaguje se Mišića poslodavcima.

  U Srbiji daju po 5000 evra za svako radno mjesto – to je dakle nekih 2000 radnih mjesta. Računam da će najmanje toliko porasti broj nezaposlenih do kraja ove godine. Svi vidimo koliko malih butika, frizerskih salona, mehaničara upravo sada zatvaraju radnje. Vidimo i kako drvoprerađivači otpuštaju radnike. Svi otpuštaju.

  Ovih 20 miliona će vjerovatno najbolje iskoristiti hrvatske kompanije koje će naredne godine ovde otvarati pogone.

  Poseban problem jeste činjenica da mi tih 20 miliona nemamo i da se moramo zadužiti i plaćati mašala povisoku kamatu. Kada se na iznos kamate dodaju pozamašni troškovi pripreme, obrade i sprovođenja programa novog zapošljavanja dolazimo do ukupnih troškova većih od 10%. To nije nikakav podsticaj, to je preskup teret.

  Rješenje nije u zaduživanju i podsticajima iz zaduživanja – rješenje treba tražiti u smanjenju broja državnih službenika. To znači izmjene kolektivnih ugovora i olakšavanje procedure otkaza radnog odnosa.

 2. Предлажем ти ВЈЕШТИЦО да изађеш у јавност, колика би била отприлике твоја отпремнина…ево ја ћу повести акцију да ти прикупимо та средстава, међу борцима, инвалидима,радницима, И ДА ТЕ НАШЕ ОЧИ ВИШЕ НЕ ВИДЕ.

  Веруј ми да та акција неби дуго трајала!

  П.С.
  Молим модератора да скине ово ругло са десне стране кад год отворимо страницу. Мислим да се већина слаже. Исти Ранка Мишић!