Асад: Ердоган мисли да је калиф!

Сиријски предсједник Башар ал Асад критиковао је турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и оптужио га да се понаша као отомански султан и да мисли да је калиф. Односи између некадашњих савезника Сирије и Турске драматично су се погоршали током сукоба Асадовог режима са побуњеницима, у којем је Анкара отворено подржала Асадове противнике. "Ердоган за себе […]

петак, 9 новембра, 2012 / 17:00

Сиријски предсједник Башар ал Асад критиковао је турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и оптужио га да се понаша као отомански султан и да мисли да је калиф.

Односи између некадашњих савезника Сирије и Турске драматично су се погоршали током сукоба Асадовог режима са побуњеницима, у којем је Анкара отворено подржала Асадове противнике.

"Ердоган за себе мисли да је нови отомански султан и да може да контролише регион као што је то чинило Отоманско царство, под новим кишобраном. Он у души мисли да је калиф", изјавио је Асад у интервјуу руској станици "Раша тудеј".

Асад је рекао да је Ердоганов менталитет одговоран за нарушавање односа између Дамаска и Анкаре.

Ердоган је промијенио турску политику од "нула проблема у нула пријатеља", рекао је Асад и додао да је посљедњи пут разговарао са турским премијером у мају 2011. године.

Сиријски предсједник оптужио је Ердогана да подржава долазак на власт "Муслиманске браће" у цијелом региону, јер би му то гарантовало политичку будућност.

Тензије између Анкаре и Дамаска нарочито су се појачале од када је један турски борбени авион оборен ватром из Сирије у јуну, при чему су погинула два пилота, а додатно су појачане прошлог мјесеца када је у прекограничном гранатирању из Сирије погинуло пет турских цивила.