Дошла маца на вратанца: Захарова пита да ли САД више не подржавају независност Косова*

Изјаве Вашингтона о неприхватљивости насилне промјене државних граница и ограничавању слободе државама да се прикључе међународним организацијама и самостално одреде којој ће се сфери утицаја приклонити у контрадикцији су са стварним поступцима и међународним активностима САД, оцијенила је портпарол руског МИП, Марија Захарова.

уторак, 11 јануара, 2022 / 22:00

Коментаришући недавну изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је циљ Вашингтона у разговорима са Москвом да одбрани темељне принципе међународних односа који не дозвољавају насилне промјене граница, Захарова је данас запитала да ли то значи да САД више не подржавају суверенитет такозване државе Косово.

"Да ли смо добро разумјели да Вашингтон више не подржава суверенитет Косова и не противи се повратку Сирије у Арапску лигу? Како су Американци такве ствари смјели да раде у прошлости у дијеловима свијета у којима немају шта да траже и тамо гдје нису имали међународну сагласност ни мандат да рјешавају конфликте?", упитала је Захарова, преноси ТАСС.

Блинкен је изјавио да је један од америчких циљева преговора о безбједносним гаранцијама са Русијом заштита основних принципа међународних односа, односно недопустивост насилне промјене граница, ограничења учешћа у савезима, као и успостављања сфера утицаја.