Доминација Фетела, крах Алонса

Возач Ред Була Себастијан Фетел тријумфовао је на Великој награди Јапана, 15. трци овогодишњег шампионата Формуле 1. Млади Нијемац је до треће побједе ове сезоне, а 24. у каријери, дошао у времену од 1:28:56.262 сата на легендарној „Сузуки“. Као други кроз циљ прошао је Фелипе Маса у Ферарију, са 20 секунди заостатка, док се на […]

недеља, 7 октобра, 2012 / 10:01

Возач Ред Була Себастијан Фетел тријумфовао је на Великој награди Јапана, 15. трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Млади Нијемац је до треће побједе ове сезоне, а 24. у каријери, дошао у времену од 1:28:56.262 сата на легендарној „Сузуки“.

Као други кроз циљ прошао је Фелипе Маса у Ферарију, са 20 секунди заостатка, док се на трећем степенику побједничког постоља нашао возач Заубера Камуи Кобајаши, на одушевљење домаћих навијача.

Фетел је на „Сузуки“ у потпуности доминирао, а није се опустио ни када је сазнао да му је главни ривал у борби за титулу Фернандо Алонсо одустао одмах после старта. Возач Ферарија је излетио са стазе у првој кривини и по други пут ове сезоне остао без пласмана, а захваљујући томе и сигурној побједи млади Нијемац је свој заостатак у борби за титулу смањио на само четири бода пред последњих пет трка.

И док трећи тријумф у Јапану у последње четири сезоне браниоца титуле ниједног тренутка није дошао у питање, за остала мјеста на подијуму вођена је велика борба. Маса је друго мјесто обезбједио после првих одлазака у бокс и од тада је одличном вожњом, без сумње својом најбољом у последњих неколико година, успио да га задржи.

Поред њих двојице титула јунака трке припада и Кобајашију, који је постао први Јапанац после Такуме Сатоа у Сједињеним Државама 2004. који се нашао на подијуму. Јапанац је до највећег успјеха каријере у Формули 1 дошао пошто је у самом финишу успео да се одупре нападима Џенсона Батона у Мекларену.