Бијељина: Потписан меморандум за пројекат наводњавања

У Бијељини је данас потписан Меморандум о разумијевању за реализацију пројекта наводњавања, водоснабдијевања и третмана отпадних вода у Републици Српској, за који је обезбијеђено 45 милиона евра. Меморандум су потписали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија Републике Српске, конзорцијума "Мекорот" из Израела и Синхидро корпорације /Синохyдро Цорпоратион Лимитед/ из Кине. Предсједник Републике Српске […]

недеља, 7 октобра, 2012 / 10:04

У Бијељини је данас потписан Меморандум о разумијевању за реализацију пројекта наводњавања, водоснабдијевања и третмана отпадних вода у Републици Српској, за који је обезбијеђено 45 милиона евра.

Меморандум су потписали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија Републике Српске, конзорцијума "Мекорот" из Израела и Синхидро корпорације /Синохyдро Цорпоратион Лимитед/ из Кине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао овом потписивању, рекао је да ће захваљујући овом пројекту бити омогућено наводњавање више од 12.000 хектара површина.

"Израелска фирма `Мекорот` једна је од престижних фирми у свијету која рјешава ово питање. Обезбијеђено је 45 милиона евра или око 58 милиона долара за овај пројекат", рекао је Додик.

Израелски конзорцију "Мекорот", појаснио је Додик, у овом послу покриваће простор од Новог Града, Козарске Дубице и све до Семберије, гдје ће обухватити највећу површину.

Према његовим ријечима, овим чином почиње процес цјеловитог рјешавања питања управљања водама у Републици Српској.

"Недавно смо били свједоци високих вода које су нанијеле много проблема локалном становништву и привреди овог краја, а одмах потом суша.Логично је да се уђе у овај пројекат који подразумијева одбрану од великих вода, али и у пројекат обезбјеђивања вода за вријеме суша", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да Израел има велики успјех у овим пословима и да се Српска опредијелила да буде партнер са том земљом.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да потписивање данашњег меморандума са израелском и кинеском фирмом о пројекту водоснабдијевања и заштите од поплава у Бијељини није први у овим областима.

"Очекујемо да ћемо у наредном периоду од нашег партнера добити све што је потребно за изградњу система водоснабдијевања и да ћемо заједно са њима обезбиједити потребна средства", рекао је Тегелтија.

Он је додао да је овај меморандум, којим треба да се усагласе све потребе за систем водоснабдијевања, годину дана на располагању Српској. "Након тога очекујемо конкретне уговоре о изградњи водоснабдијевања на подручју Бијељине", истакао је Тегелтија.

Предсједавајући израелске националне водопривредне компаније "Мекорот" Алекс Вижњицер задовољан је што је студија, урађена почетком марта, уродила плодом.

"Ријеч је о три пројекта. Прва два се односе на водоснабдијевање у сектору пољопривреде и третмана вода у оквиру пољопривреде. Трећи се односи на водоканализациони систем за Бањалуку. Обим ових пројекта у његовој првој фази је 100 милиона евра, као и у другој", појаснио је Вижњицер.

Он је изразио очекивање да би потписивање уговора могло бити у јануару 2013. године.

Замјеник генералног директора Регионалне канцеларије "Синохидра" за Европу Ју Сичун подсјетио је да је његова фирма једна од водећих међународних компанија која се бави инфраструктурним радовима у области енергије, путне инфраструктуре и водопривреде.

"Почетком септембра потписали смо са Владом Српске оквирни споразум који је био претходница данашњем меморандуму", рекао је Сичун, те додао да ова кинеска фирма жели дугорочну и свеобухватну сарадњу са Републиком Српском.

Директор Пољопривредног добра "Семебрија" Војо Косановић рекао је да је ово историјски дан за Пољопривредно добро и да ће овим пројектом бити стечени услови за излазак из кризе у којој се налази.

"Узимајући у обзир да смо претрпјели стогодишње поплаве, а одмах по том и незапамћене суше треба имати на уму да је Пољопривредно добро претрпјело милионске губитке", каже Косановић.

Од 58 милиона долара, колико би вриједио пријекат наводњавања, водоснабдиејвања и третмана отпадних вода у Републици Српској, 22 милиона долара биће усмјерена за локације Бијељина – Бијељина запад од 3.158 хектара и Пелагићево – Бегова Барица за 274 хектара.

Преосталих 36 милиона долара биће намијењено за наводњавање пољопривредног земљишта у осталим општинама у Српској.