Док вода тече испод моста: Још мало конференција и састанака о заштити ријека

Фронтал је природољубно окренут, али осим што изражава озбиљну сумњу да састанчење истомишљеника, као у овом случају, може ишта помоћи, у саопштењу има толико страних ријечи, да нам се не исплати, већ само да га пресловимо.

среда, 20 новембра, 2019 / 14:35

Међународна конференција "‘Правни и практични алати за заштиту ријека Западног Балкана и њихових људи" коју организују невладине организације Арника (Чешка), Центар за животну средину (Босна и Херцеговина) и WWФ Адриа, а финансирају Европска унија, "Транситион" програм Чешке Републике, Глобал Греенгрантс Фунд и фондација Хеинрицх Бöлл, ће се одржати у хотелу Гранд у Сарајеву од 27. до 29. новембра.

Конференција је реакција на континуирано преграђивање дивљих ријека на Западном Балкану хидроелектранама. Према Центру за животну средину, у читавој регији је пројектована изградња око 2700 нових хидроелектрана.

Правни и практични алати за заштиту ријека, попут европске мреже заштићених подручја Натура 2000 или Архуске конвенције биће главне теме конференције која ће угостити екологе и активисте заједно с владиним и регионалним представницима у циљу проналажења заједничког договора о учинковитој заштити ријека.

"Нашим драгуљима природе пријети неконтролисан и нетранспарентан налет изградње хидроелектрана. Планирано је да преко 300 непотребних хидроелектрана блокира 244 ријеке у Босни и Херцеговини. Приватне компаније улажу новац и остварују профит, док народ од изградње хидроелектрана нема никакве користи. У коначници, ствара се само велика штета за животну средину, а финансијски губици кроз порезе и субвенције на обновљиве изворе енергије претварају се у профит приватних компанија", упозорава Виктор Бјелић, потпредсједник Центра за животну средину.

Према ријечима адвоката WWФ Адриа, Ђорђа Стефановића, рјешење ове проблематике није тешко: "Политичари морају усвојити и примјењивати законе о еколошки прихватљивом протоку ријека, вршити мониторинг и осигурати судјеловање јавности у процесима доношења одлука. Ситуација варира у регији и свака држава може примијенити другачији приступ. Међутим, резултати и проблеми су исти – једна по једна, уништавају се јединствене прекрасне ријеке на Балкану".

"Говорници који ће присуствовати конференцији имају дугогодишње искуство у вршењу мониторинга података, кориштењу закона о приступу информацијама, као и европским директивама о заштити природе", каже организаторка конференције из Арнике, Зузана Вацхůновá. "Желимо употријебити међународно знање како бисмо креирали синергију и дефинисали посебне кораке за заштиту ријека и људи који од њих зависе. Такође, они који се годинама уназад храбро боре за своју животну средину ће током конференције подијелити своје импресивне и надахњујуће приче", закључује она.11 КОМЕНТАРА

 1. Evo teme i konferencije o kojoj naši ZELENI RS pojma nemaju. Inače bi to Nikola ovdje širio i šiljio. Konferencija mu se događa na nekoliko kilometara od središta stranke, a on nama ovdje prodaje damu pod bubrege kako će zaustaviti izgradnju centrala i slične gluposti. Imao sam priliku da vidim listu učesnika. Od naših ZELENIH ni traga ni glasa. Da su na vrijeme znali za ovo sijelo mogli su dobiti dobru donaciju – grant. E dragi Nikola, umjesto što se ovdje s nama naduravaš mogao si se prijaviti za govor i održati neko korsino predavanje na temu uništavanja našeg prirodnog bogatstva od strane aktuelnog ređima RS i njegovih poslušnika satelitskih stranaka i papaka koji su im prešli iz drugih stranaka.

 2. Evo šta kažu organizatori :

  „Такође, они који се годинама уназад храбро боре за своју животну средину ће током конференције подијелити своје импресивне и надахњујуће приче“.

  E vala ako ovdje ne bude ZELENIH RS za govornicom grdno ću se razočarati u njihovo rukovodstvo.

  Nikola, odmah da si se prijavio. I traži donaciju. Ovi evropejci su puni para koje ne znaju gdje da potroše. Traže održive programe i kredibilne organizacije.

  Prilika ti je ispala, još samo oči

 3. E мишу један, препознаје се по писању ко си, неважно.

  На конференцији ћу бити гост, то није конференција зелених партија, него тзв. невладиног сектора, мада могу и званично учествовати јер сам још увијек и предсједник еколошког друштва које је много добрих ствари за Пале урадило задњих деценија.

  Иначе, наш центар за животну средину из БЛ је прије пар година доста помогао приликом заустављања уништавања Н.П. СУТЈЕСКА, односно, на прикупљању потписа и осталим активностима везаним за заустављање овог злочина, на томе сам им вјечно захвалан.

  То сам и написао у колумни под називом БИТКА ЗА СУТЈЕСКУ ДОБИЈЕНА објављеној овдје, али знаш ти то добро говнару ботовски.

  Толико о томе, једно је теорија и добронамјерно указивање на неке ствари-еколози гдје ја преко 30 година срцем и душом припадам, друго пракса, или борба да у праксу буде преточена жеља еколога- зелена партија.

  Значи, ЗЕЛЕНИ су практичари, заталасали смо Републику Српску са иницијативом за стављање ВЕТА на све концесије на миницетрале и ревизију концесионих дозвола.

  Паника је ухватила власт, ево данас на режимском српска-инфо, Сребренка говори како је она увијек била против минихидроцентрала, па СТЈ што рекао Рајкула.

  Почели су се мишеви правдати, а Бога ми неки и гребати, иду избори, тако у том истом чланку Споменка Стевановић почиње да напада миницентрале.

  Значи, за Споменку нема везе,свакако ће на крају баладе нашу иницијативу подржати сви посланици у НСРС, па нека се Спома мало политички огребе, ако већ јавно говори, што рекли комунисти, БОРИ СЕ ЗА НАШУ СТВАР, макар то било декларативно, јер бити 12 година посланик власти, а сад причати против миницетрала?????????????????

  За њу нема везе, али за Сребру има, она иде , таман кад би због ње пала влада, тачка.

 4. Gdje baš naše Spomenku. Sprdačina od žene i poslanika. Smije joj se cijeli Zvornik ko god je imalo poznaje. Pije, i samo što nije počela pušta u gaće. Po stolovima se penje čim popije dvije prepečenice. Ne izlazi iz Lagune gdje pije na ćizu. Ispred nosa joj grade nekoliko centrala na Drinjači a ona ni da pisne. Eno i onaj krš od centrale u Kušlatu na Drinjači. Tone im glavni magistralni put. Šta si po tom pitanju uradio. Ništa. Zato što je Spoma u šemi sa zvorničkim SNSD-ovcima. Znaš već kojim. Moj Nikola, ja ti ne želim loše samo hoću da te na pravi put izvedem.

 5. Дрого,

  што жену прозиваш, како те није стид?

  Да си ми при руци, све као прави српски официр-џентлемен, морао бих те изазвати на двобој, онда би ти Дрого у том двобоју тако херојски погинуо, да би због свог херојства над Споменком сав усран кући дошао.

  Значи, немој више тако на жене, једно је критиковати њу као посланика, друго говорити да је пијандура……..

  Ја сам жену поменуо зато што је данас са Сребренком критиковала миницентрале, знам да је због политиканства, али хвала јој на томе, на вријеме је осјетила одакле вјетар дува.

  П.С. Ђе си Јасмине брате, нешто си оно мало негдје римовао, дај нешто да сочније, са више строфа, не сјећам се за ког аоно би, да ли је за нашег Сима?

  1. Zasto je stitis kad u Zvorniku svi znaju o kakvoj politickoj karikaturi radi.
   Uz sve epitete koje je dobila treba dodati i taj da je postala Papanka. Prvi zenski Papak.
   Ne znam da li joj treba provjeriti diplomu.

 6. Кинез,

  не штитим ја Споменку политички, него нико од нас овдје на Фронталу неће јавно вријеђати неку даму, која је успут и посланик, називати је пијандуром и слично, а да ја то прећутим.

  Има сто начина да је политички прегази, кад прочиташ мој коментар о њој и Сребренки, видјећеш да сам је и ја поткачио, али нисам ружну ријеч према њеној личности и склоностима рекао, напротив.

  1. Ona je nama podmuklo i hinjski razbila DNS u Zvorniku. Podmuklo, Nikola. A nema nikakvih kvaliteta ni kao čovjek ni kao političar. Al’uhvatila se u kolo sa djavolom, sa sektom. Šta nam je uradila ovo je ništa što sam rekao.
   Nisam joj ja kriv što pije. Ona se čovječe prodaje za političara. Predstavnika naroda u najvećem predstavničkom tijelu RS. Ko koga bruka. Ja nju, ili ona narod. Neka vodi računa o tome kako se ponaša na javnom mjestu. Zaslućila je daleko gore od onog što sam rekao. A i ti. Ne glumi kavaljera, kad znamo kakve „izlete“ praviš

 7. Дрого -колу,

  овај коментар да си за њу послао ја не би ни реаговао,он је подношљив, погледај мој коментар кад се ради о дамама, поменуо сам двије политичарке, а онда погледај твој због којег сам реаговао..

  Ја сам уз Сребренку, ЖЕНУ КОЈА У ПАНИЦИ ЗБОГ ЗЕЛЕНИХ И ЛАЗАРЕВИЋА РЕЧЕ ДА ЈЕ УВИЈЕК БИЛА ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ МИНИХИДРОЦЕНТРАЛА, поменуо успут и Споменку која такође рече да је увијек била против минихидроцентрала.

  Видиш, послах јасну поруку да су политички преваранти, али ниједну ружну ријеч не написах за њихов лични живот,могао си то и ти урадити помињући Споменку, тачка.