Додик: СДП је проузроковао институционалну кризу на нивоу БиХ и ФБиХ

Политика СДП-а у посљедње двије године након општих избора била је битно дестабилишућа за БиХ, а концепт којим се та странка успротивила конституисању органа власти, а сада то прихвата, створио је ту врсту дестабилизације, оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Додик је за магазин „Дани“ оцијенио да је СДП проузроковао институционалну кризу на нивоу […]

петак, 10 августа, 2012 / 17:59

Политика СДП-а у посљедње двије године након општих избора била је битно дестабилишућа за БиХ, а концепт којим се та странка успротивила конституисању органа власти, а сада то прихвата, створио је ту врсту дестабилизације, оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је за магазин „Дани“ оцијенио да је СДП проузроковао институционалну кризу на нивоу БиХ и Федерације БиХ."Била је то једна авантура коју је СДП из својих партијских или личних разлога проводио у посљедње двије године“, прецизирао је Додик.

Одговарајући на питање како види даљу будућност Српске – као останак унутар БиХ или самосталну државу, Додик је нагласио да је примарно питање то да РС несметано може да управља својим ресурсима ради стварања добробити.

„Мислимо да су, што се тиче унутрашње организације Република Српска и Федерација са својим кантонима примарне чињенице, а БиХ изведена. На међународно-политичком плану примарна је БиХ и то није спорно“, истакао предсједник Српске.

Додик је прецизирао да Српска примарно није против БиХ, али јесте против БиХ која покушава да Српску „зароби, окује или онемогући у њеном развоју“.

„Ако Валонци у Белгији имају право на међународне уговоре, зашто би то био проблем у БиХ и зашто се одмах диже толика галама?“, пита Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је у БиХ поново на сцени прича о Уставу БиХ, о чему сви имају право да причају, али се Српска не слаже са "имагинацијом неких странаца" да БиХ треба да буде што више централизована и унитарна.

Одговорајући на питање да ли сматра да су процеси формирања нових држава на Балкану завршени, Додик је рекао да је то врло тешко тврдити, уз констатацију да у Македонији постоје изразите тензије међу народима који тамо живе, као и неријешен однос између Македоније и Грчке.

Када је ријеч о границама БиХ, Додик наглашава да је "на позицији слова Дејтонског споразума и БиХ – као државне заједнице састављене од два ентитета, с могућношћу да се створи и трећи ако то други желе“.

„Ми то не форсирамо. Ја сам на позицији БиХ која ће бити сервис својим дијеловима и на тај начин показивати способност да преживи, а не бити проблем дијеловима од којих је састављена на начин да све што је њима потребно буде од почетка оспорено“, истиче Додик.

Додик је подсјетио да Република Српска жели да се поштују њене надлежности у оквиру БиХ, појашњавајући да РС нема добра искуства са централизацијом одређених функција на нивоу БиХ, па је политика Српске да се то заустави и никада више не понови.Оставите одговор