Све спремно за евакуацију становништва из Сирије

Одлуке које је данас, на приједлог Министарства иностраних послова, донио Савјет министара БиХ представљају дио припремне фазе за евентуалну евакуацију држављана БиХ из Сирије, изјавио је начелник Канцеларије за односе са јавношћу МИП-а БиХ Небојша Регоје.  Регоје је нагласио да се данашњим одлукама Савјета министара БиХ, у првом реду, омогућава што ефикаснији транспорт држављана БиХ […]

петак, август 10, 2012 / 18:04

Одлуке које је данас, на приједлог Министарства иностраних послова, донио Савјет министара БиХ представљају дио припремне фазе за евентуалну евакуацију држављана БиХ из Сирије, изјавио је начелник Канцеларије за односе са јавношћу МИП-а БиХ Небојша Регоје.

 Регоје је нагласио да се данашњим одлукама Савјета министара БиХ, у првом реду, омогућава што ефикаснији транспорт држављана БиХ и чланова њихових породица, који су у транзиту било кроз Турску или Краљевину Јордан.

„У том смислу је донесена Одлука о ослобађању плаћања такси за држављане БиХ за путне документе и виза за држављање Сиријске Арапске Републике“, рекао је Регоје за Срну.

Он је појаснио да се друга одлука Савјета министара БиХ односи на стварања одређених материјалних трошкова и тиче се транспорта и стварања одређене хуманитрне помоћи у храни или трошкова смјештаја, уколико се за нечим таквим укаже потреба.

„За ефикасну реализацију и операционализацију тих мјера било је неопходно овластити министра иностраних послова Златка Лагумџију да врши потписивње одређених одговарајућих уговора како би се провела евентуална евакуација“, нагласио је Регоје.

Начелник Канцеларије за односе с јавношћу МИП–а рекао је и да је Министарство у оквиру својих активности провело низ мјера попут интензивирања дипломатских контаката са земљама региона Либаном, Турском, Јорданом, те са земљама сусједима Хрватском и Србијом с циљем обезбјеђивања што тачнијих података шта се дешава у угоженом региону.

„Такође се радило и на евентуалном координисању мјера на заједничком измјештању држављана наших земља из угроженог региона“, додао је Регоје.

Према његовим ријечима, радило се и на успостављању веза са међународним организацијама активним у региону да би се евентуално пружила одговарајућа помоћ држављанима БиХ, попут ИОМ-а, УНХЦР-а и Међународног комитета Црвеног крста.
"Успоставили смо и контакте са држављанима БиХ, али и са удружењима држављана из БиХ, прије свега у Турској. Комплетирано је и попуњавање комплетног тима у Амбасади БиХ у Аману, јер је ангажован додатни дипломата у Јордану са искуством и познавањем региона, а створени су услови за ангажман још једног дипломате у Турској,ако буде потребе“, појаснио је Регоје.

Он је додао да ће у зависности од развоја ситуације бити предузимане додатне мјере, напомињући да су до сада предузете само припремне мјере које ће омогућити ефикаснији ангажман на измјештању грађана БиХ и њихових чланова порoдица из Сирије.

На питање Срне колико има држављана БиХ и чланова њихових породица у Сирији, Регоје је рекао да постоје процјене да се тај број креће око 2.000.

Савјет министара БиХ je на данашњој сједници задужио МИП БиХ да предузме све потребне мјере и радње с циљем указане потребе за евакуацијом у БиХ свих држављана БиХ и чланова њихових породица које желе да напусте Сиријску Арапску Републику.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *