Додик каже да је Српска финансијски стабилна, а плата висока, као резултат борбе против инфлације

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће ова година из низа разлога бити изазовна и тешка, али да Српска улаже напоре да сачува радна мјеста, одржи финансијску стабилност и нормално функционисање.

четвртак, 9 фебруара, 2023 / 09:14

Додик је истакао да је тренутно забиљежен рекордан број запослених у Републици Српској, 289.000, док је прије десетак година било дупло мање.

"У вријеме када сам био премијер Српске запослених је било око 140.000. Када смо преузели власт наш домаћи производ у апсолутном износу износио је 4,1 милијарду, а данас је 13 милијарди", рекао је Додик синоћ за АТВ.

Он је подсјетио и да су нето плате у Републици Српској прошле године повећане за 13,9 одсто.

"На прави начин парирали смо инфлаторним ударима који су били веома тешки, тако што смо више од 650 милиона КМ уложили у санацију инфлаторних удара кроз повећање плата, социјалне интервенције, једнократне подршке и друго", навео је Додик.

Он је нагласио да је у овом мјесецу Влада Републике Српске обезбиједила средства за исплату пензија, што износи између 130.000 и 140.000 на мјесечном нивоу, те подсјетио да је 1998. године укупан годишњи ниво исплата пензија био 9,6 милиона.

"Данас је просјечна плата у Републици Српској 1.211 КМ и то није резултат само инфлације, како неки желе да покажу, него и наших уложених напора у борби против инфлације", напоменуо је Додик.

Када је ријеч о енергетици, Додик је истакао да Република Српска у нормалним околностима има сигурну производњу електричне енргије, довољну за потребе становништва Српске.

"Остаћемо фокусирани и на редовно снабдијевање нафтом и нафтним дериватима. Нисмо велики зависници од гаса, те ћемо покушати да развијемо неке друге алтернативне изворе енергије, као што је вјетар, сунце и друго", навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска производи и довољне количине хране, те да је план да се направи механизам да произвођачи који користе републичке подстицаје своје производе прво понуде домаћем тржишту.

"Субвенције за пољопривредну производњу смо са 70 милиона КМ повећали на 180 милиона КМ и ових дана са представницима пољопривредних произвођача разговара се о томе како на прави начин моделирати правилник о расподјели, који ће задовољити што већи број произвођача", истакао је Додик.

Када је ријеч о акцизама на гориво, Додик је напоменуо да је потребно добро анализирати ситуацију, па онда одлучити о њиховом укидању.

"Акцизе на нафту и нафтне деривате иду искључиво на изградњу и одржавање путева, ауто-путева и основица су за задуживање код европских банака, када разматрају да ли да одобре кредит за изградњу ауто-пута", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је то веома осјетљиво питање, те да без обзира на то што држава има потребу и за већим стопама то у овом тренутку није могуће имати.

"Али, исто тако не смије ни да их укине због себе и због будућности, те ако желимо да даље градимо ауто-путеве, онда акцизе морамо задржати бар на овом нивоу на којем су сада", рекао је Додик.