Додик: Инцко је високи представник у Федерацији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је, након посљедњих притисака на медије у вези са случајем Дивјак, видљиво да је Валентин Инцко високи представник у Федерацији БиХ и Сарајеву и да у РС нема шта да ради. Поводом информације да је Инцко вршио притисак на аустријске медије у вези са случајем Дивјак, предсједник […]

петак, март 11, 2011 / 16:54

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је, након посљедњих притисака на медије у вези са случајем Дивјак, видљиво да је Валентин Инцко високи представник у Федерацији БиХ и Сарајеву и да у РС нема шта да ради.

Поводом информације да је Инцко вршио притисак на аустријске медије у вези са случајем Дивјак, предсједник Додик је оцијенио да високи представници "имају обичај да сами себи намећу обавезу".

"Тако данас покушавају да склопе и скрпе власт у ФБиХ, која сигурно неће бити ефикасна и то показује неефикасност високог представника, који није задужен да то ради", додао је предсједник РС.

Додик је рекао и да је "чуо да је Педи Ешдаун узнемирен најавама могућих индивидуалних тужби против њега".

Предсједник Додик је поновио да Клуб посланика СНСД-а, као и делегати из РС у парламенту БиХ неће подржати извјештај о раду министра иностраних послова Свена Алкалаја.

"Вјероватно се ради о техници која је до сада олако пролазила. Добро је што је скренута пажња на овај извјештај и ми нећемо дати позитивну оцјену о раду Свена Алкалаја, уколико тај извјештај уопште дође у парламент БиХ", нагласио је Додик.

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица РС Сташа Кошарац сматра да је ОХР исцрпио све своје капацитете у БиХ и да је довољно својим појединачним одлукама "контаминирао" друштво и одређене процесе у БиХ, укључујући и процесуирање ратних злочина, мијешајући се директно у одређене односе путем медија.

"Уколико су тачне информације да је високи представник вршио притисак путем медија у вези са случајем Дивјак, мислим да је вријеме да иде кући", сматра Кошарац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *