Додик: БиХ није постала одржива земља

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ и поред огромних напора међународне заједнице није успјела да постане одржива земља, зато што у њој није било „унутрашњег консензуса народа“. Додик је током сусрета и предавања за студенте америчког универзитета "Јејл" рекао да БиХ у свом функционисању има тај проблем што је високи представник себи […]

четвртак, март 17, 2011 / 17:03

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ и поред огромних напора међународне заједнице није успјела да постане одржива земља, зато што у њој није било „унутрашњег консензуса народа“.

Додик је током сусрета и предавања за студенте америчког универзитета "Јејл" рекао да БиХ у свом функционисању има тај проблем што је високи представник себи дао право доношења закона које формално нема ни у Дејтонском споразуму, ни у Уставу БиХ, ниједној резолуцији УН, нити у "бонским овлаштењима".

"Високи представник у БиХ показује ароганцију, јер иза њега стоји политичка моћ земаља које су га послале, што није забиљежено у новијој политичкој историји", рекао је Додик.

Он је додао да БиХ као земља није настала унутрашњим договором њених људи, те да она има октроисани устав, са којим егзистира од 1995. године.

"Људе у БиХ нико није питао да ли желе да живе у њој, један дио то хоће, а један не, међутим, морамо да прихватимо моћ земаља које су је наметнуле као државу", појаснио је Додик, истичући да БиХ и даље представља експеримент међународне заједнице.

Према његовим ријечима, проблем представља и чињеница да ЕУ као услов за улазак БиХ ставља укидање институције високог представника, чему се противе САД, Велика Британија и Турска, које су чланице Савјета за провођење мира /ПИК/.

"Од нас се тражи да испунимо очекивања ових земаља, а ми морамо да испоштујемо и вољу наших бирача. Ако поштујемо вољу бирача конфронтирамо се овим силама, а ако испуњавамо захтјеве САД и осталих чланица ПИК-а, губимо гласове", рекао је Додик.

Предсједник РС је истакао и добре односе са Србијом, која осим што је сусједна земља много истих ствари дијели са РС, а чињеницом да је потписница Дејтонског споразума, дала је легитимитет суверенитету БиХ.

"Имамо и добре односе са Хрватском и немамо проблем да сарађујемо са било ким ко поштује положај РС", нагласио је Додик.

Говорећи о будућности БиХ, Додик је изразио мишљење да ће она трајати као "стање дугорочне привремености", док се њени народи на миран начин не разиђу.

"Мислим да БиХ неће издржати вријеме и због тога сматрамо да морамо јачати институције РС. Овдје треба очувати мир, а статусне промјене можемо тражити тек кад будемо сигурни да то неће изазвати никакво насиље", поручио је Додик. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *