Директори причали са премијером о платама

Како је саопштено из Владе, премијер РС Александар Џомбић је упозорио директоре да ће Влада донијети подзаконске акте којима ће ограничити укупна примања и дефинисати начин закључивања менаџерских уговора, пише „ЕуроБлиц“. Ипак, чини се да одрицање од лагодног живота многим директорима није лако пало. Надмудривање с премијером трајало је више од два и по часа, […]

четвртак, март 3, 2011 / 14:06

Како је саопштено из Владе, премијер РС Александар Џомбић је упозорио директоре да ће Влада донијети подзаконске акте којима ће ограничити укупна примања и дефинисати начин закључивања менаџерских уговора, пише „ЕуроБлиц“.

Ипак, чини се да одрицање од лагодног живота многим директорима није лако пало. Надмудривање с премијером трајало је више од два и по часа, колико су поједини возачи у луксузним лимузинама чекали шефове да изађу из зграде Владе.

Када је састанак окончан, већина директора брже-боље сакрила се иза затамњених стакала, а само ријетки су пристали на разговор са новинарима.

Директор "Шума Српске" Неђо Илић открива да би смањење примања, осим директора, могло да закачи и извршне директоре и помоћнике. Спомињали су се и будући платни разреди и уједначавање личних примања директора, али он не жели ништа да прецизира док се Влада не огласи. 

Илић, који признаје да му је плата 3.000 КМ, тврди да су сви директори препоруку Владе да штеде "свесрдно подржали". Он каже да се није разговарало о могућум промјенама директора на челу предузећа, а да ће сваки руководилац остати на свом радном мјесту док му траје мандат. Незваничне информације говоре да би управо Илић ускоро требало да напусти функцију, а да ће га замијенити социјалиста Срђан Љубојевић.

Како "ЕуроБлиц" открива, нико од директора јуче није био на тапету појединачно, али су сви директори још једном позвани да "послују домаћински". 

Међутим, саговорник "ЕуроБлица" очекује да ће Влада у наредних неколико дана направити препоруке којима ће тражити умањење и уједначење плата. Осим овога, каже он, Влада ће ускоро позвати директоре да смање своје учешће у управним и надзорним одбрима појединих предузећа, гдје многи од њих зараде још једну плату. 

Примјера ради, директор Фонда ПИО РС Зоран Мастило, осим што мјесечно зарађује 3.235 КМ, истовремено је члан у три надзорна одбора – "Хидроелектрана" на Требишњици, "Телекома Српске" и бањалучке "Тржнице". Директорка Електропривреде РС Бранислава Милекић, која према незваничним информацијама као директор зарађује око 5.000 КМ, у надзорном је одбору бањалучке "Топлане". Директор "Жељезница РС" Здравко Савић тврди да није члан ниједног управног или надзорног одбора и да се његова мјесечна примања своде на плату од 3.328 КМ. Међутим, дан касније је рекао да је "заборавио" како је, по функцији, члан и УО Јавне корпорације "Жељезнице БиХ", гдје зарађује још 500 КМ!

У Влади РС нам је раније потврђено да су директори били дужни да осим основних плата пријаве и "све друге накнаде", а што подразумијева и примања на основу чланства у управним и надзорним одборима.

Коалиција још без имена

Делегације владајућих странака СНСД, ДНС и СП, предвођене лидерима Милорадом Додиком, Марком Павићем и Петром Ђокићем, како сазнаје "ЕуроБлиц", ни на јучерашњем састанку нису договориле конкретна имена кадрова који би требало да засједну у фотеље јавних предузећа, установа и фондова, мада је то најављено на прошлом састанку. Међутим, незваничне информације говоре да ће од пет највећих јавних предузећа три припасти СНСД – "Поште", "Путеви Српске" и ЕРС. ДНС би требало да преузме "Жељезнице", а СП "Шуме". 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *