Чавез и Гадафи смирили раст цијена нафте

ЛОНДОН – Приједлог предсједника Венецуела Уга Чавеза за регулисање либијске кризе одмах је дјеловао смирујуће на берзе акција, након чега су главни глобални индекси дионица благо ојачали. Предсjедник Венецуеле Уго Чавес разговарао је са либијским вођом Моамером Гадафијем о стварању савеза пријатељских држава, како би помогле у проналажењу рjешења за либијску кризу, а генерални секретар […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 13:33

ЛОНДОН – Приједлог предсједника Венецуела Уга Чавеза за регулисање либијске кризе одмах је дјеловао смирујуће на берзе акција, након чега су главни глобални индекси дионица благо ојачали.

Предсjедник Венецуеле Уго Чавес разговарао је са либијским вођом Моамером Гадафијем о стварању савеза пријатељских држава, како би помогле у проналажењу рjешења за либијску кризу, а генерални секретар Арапске лиге саопштио је данас да ће размотрити тај приједлог.

Венецуела је већ покушала да са својим савезницима у Латинској Америци и шире разговара о стварању пријатељског блока, названог Комитет за мир, за рјешење кризе у Либији.

Чавес је са либијским лидером о томе разговарао у уторак, како је министар Венецуеле за информације Андрес Исара саопштио у сриједу на Твитеру, не наводећи како је на тај предлог одговорио Гадафи, пренио је АП.

На валутним берзама након састанка курс евра је, после јучерашњег раста до безмало четвромјесечног максимума према долару, био нешто нижи, уочи данашњег редовног, месечног, заседања руководства Европске централне банке (ЕЦБ).

Ројтерс наводи, у извештају из Лондона, да су цијене нафте у Европи опале око три долара, на нешто више од 113 долара по барелу, након што је Чавез предложио да се либијска криза реши преговорима, у којима би у улози посредника учествовале земље Латинске Америке, Европе и Блиског истока.

Генерални секретар Арапске лиге Амр Муса изјавио је да министри земаља чланица разматрају мировни план који је предложио Чавес, али да још није донијета никаква конкретна одлука.

Берзанска мешетарења

Неки аналитичари наводе да је Чавезов приједлог послужио и као „добар изговор” за берзанске мешетаре да „прилагоде” своје позиције, што је на европском тржишту нафте резултирало наведеним падом цијене те стратешки важне сировине.

Европске акције су под утицајем појефтињења нафте, али и позитивних економских вијести из САД, благо поскупиле, а водећи континетални индекс дионица – ФТСЕурофирст 300 – ојачао је током ране трговине 0,4 одсто, након што је јуче ослабио 0,7 процената.

Раст цијена акција претходно је забиљежен и на азијским берзама, укључујући и највеће регионално ефектно тржиште у Токију, гдје су цијене дионица расле и због добре коњуктуре која је забиљежена на другим великим континеталним тржиштима, прије свега у Хонгконгу и Кини, наводи агенција Кјодо.

А цијене валута играју

У раној трговини на водећој европској девизној берзи у Лондону евро је размјењиван по курсу од 1,3836 долара, док је синоћ у завршној трговини вриједео 44 цента више.

Тржишни специјалисти сматрају, иначе, да ЕЦБ неће мијењати једнопроцентну базну камату и да у краткорочном периоду треба рачунати са благим растом, или стагнацијом курса евра.

Долар је, иначе, вриједео 81,82 јена, 1,6316 за фунту стерлинга и 0,926 швајцарских франака, а данашње врло умјерено јачање берзанских позиција „зелене валуте” услиједило је дијелом и због позитивних коментара шефа америчке централне банке (Фед) Бена Бернанкија о стању здравља привреде САД.

Бернанкијева изјава је имала позтиван утицај и на кретања цијена акција у САД и азијским берзама, наводи Ројтерс и указује на мишљење једног експерта који изражава наду да је глобални економски опоравак сада довољно јак да спријечи било који шок уколико дође до још веће политичке нестабилности у региону Блиског истока.

Шеф Фед -а је јуче оцијенио да садашње високе цијене сирове нафте још увијек не представљају пријетњу за економски опоравак, али је признао да би то могло да се догоди уколико котације основне енергетске сировине наставе да расту ка рекордним вриједностима забиљеженим у љето 2008. године.0 КОМЕНТАРА

  1. Уго је свјетска фаца нб1, цар! Савремени политичар 21 вијека, мора имати његов профил, иначе нема шта тражити у плесу с вуковима. Једина свијетла тачка на овом тамном небу од нато-птичурина замраченом и црним ко смрт.

Оставите одговор