Нови АјПед: Тањи, лакши, са двије камере

Иако нико није очекивао да ће представљање новог АјПеда водити Стив Џобс, он се видно мршавији вратио са боловања, истичући да му је овај догађај исувише битан да би га пропустио. "Дуго смо радили на овом производу, нисам желио ово да пропустим". Нови таблет – АјПед 2 је тањи, лакши, са двије камере… Укратко, скоро […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 14:33

Иако нико није очекивао да ће представљање новог АјПеда водити Стив Џобс, он се видно мршавији вратио са боловања, истичући да му је овај догађај исувише битан да би га пропустио.

"Дуго смо радили на овом производу, нисам желио ово да пропустим".

Нови таблет – АјПед 2 је тањи, лакши, са двије камере… Укратко, скоро сва нагађања испоставила су се тачним у овом случају.

У уводном делу конференције Џобс је рекао да је Епл до сада имао три производа који су били прекретница – АјПод, АјФон, а затим и АјПед.

Последњи од њих, лансиран прије нешто више од годину дана и продат је у 15 милиона примјерака. То чини да Еплов удио на тржишту таблета буде чак 90 посто. Због тога, 2010. година била је, бар за ову компанију, година АјПеда.

А шта је то што је учинило овај производ толико популарним? Према Џобсовом мишљењу , добрим дијелом заслужне су апликације. У овом моменту, постоји 65 хиљада апликација у Еп Стору креираних искључиво за АјПед. И то је оно по чему се он, између осталог, разликује од конкуренције, јер се Ханикомб, Андроид верзија оптимизована за таблете, може похвалити са само 100 таквих апликација, нагласио је Џобс.

Ако је 2010. била година АјПеда, шта ће бити 2011. година?

"Сви сада имају таблете. Хоће ли 2011. бити година копија? Да нисмо ништа урадили, можда мало… вјероватно не", рекао је он, "2011. биће година АјПеда 2".

Хардверска унапређења новог АјПеда огледају се у двојезгарном процесору, девет пута бржој графици, предњој и задњој камери и жироскопу.

Нови АјПед има 9,7-инчни екран, али на разочарање многих, резолуција је остала иста као и на првом моделу – 1024×768 пиксела.

Како је и очекивано, нови АјПед биће тањи од претходног, и то за 33 посто, што га чини тањим и од последње верзије АјФона. Незнатно је и лакши, тежак је 590 грама, али упркос мањим габаритима имаће исто трајање батерије, до десет сати, односно мјесец дана у стенд-бај режиму.

Нови АјПед биће доступан и у двије боје, црној и бијелој, а како из Епла обећавају, вјероватно да би отклонили сумњу да ће се поновити сценарио са бијелим АјФоном 4, обе верзије ће одмах бити доступне. Први испоруке крећу 11. марта, а највећи број земаља у којима Епл има своје продајне објекте, требало би да 25. марта добију и АјПед 2.

И још једна ствар о којој се причало је потврђена. Цијена ће бити иста као и цијена старије верзије, што значи да је најјефтинију могуће купити за 499 долара.

Као додатак, Епл је представио и нову навлаку за АјПед. Доступна у двије верзије, од полиуретана и коже, и у по пет боја, навлака аутоматски ставља АјПед у режим спавања када се постави, а како има микрофибер са унутрашње стране уједно и чисти екран. Цијена ће бити 39, односно 69 долара за кожну верзију.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор