Дервента: РТРС заплијенила свињу и кобилу због неплаћања тв претплате

Душанки Аџић из Дервенте биће заплијењена свиња од 30 килограма због неплаћања три рачуна ТВ претплате. Свиња припала РТРС-у! Поред уобичајених "комада" покретне имовине неплатиша РТВ претплате, судови у РС по основу дуга за ову таксу неријетко запљењују и животиње! Тако је Основни суд у Дервенти крајем септембра донио рјешење да Душанки Аџић буде заплијењена […]

петак, 7 октобра, 2011 / 14:17

Душанки Аџић из Дервенте биће заплијењена свиња од 30 килограма због неплаћања три рачуна ТВ претплате. Свиња припала РТРС-у!

Поред уобичајених "комада" покретне имовине неплатиша РТВ претплате, судови у РС по основу дуга за ову таксу неријетко запљењују и животиње!

Тако је Основни суд у Дервенти крајем септембра донио рјешење да Душанки Аџић буде заплијењена свиња тежине 30 килограма, а једном њеном суграђанину кобила стара 30 година, тешка око 350 килограма, а вриједна 400 марака!

Свињу Аџићеве је РТРС, "као најбољи понуђач", купио за 12 марака и потписао да ће, по по преузимању купљење ствари, у цијелости бити намирени сви дугови, пише "Пресс РС".

Душанка Аџић кроз сузе каже да јој је свиња одузета због три неплаћене претплате, што све заједно кошта мање од 20 марака. Она наглашава да је, упркос сиромаштву у којем живи, уредан платиша ове таксе и додаје да неплаћени рачуни датирају од прије десетак година!

"Када су ме обавијестили о дугу, тренутно нисам имала пара да га измирим! Онда се десило што се десило! У мају су дошли судски радници и пописали ми једну од двије свиње које сам имала! То је тада било моје једино благо, јер са незапосленим сином живим од 150 марака инвалиднине. Муж ми је погинуо у рату, тако да сам још више огорчена на чињеницу да су ме оставили без важног извора егзистенције", каже Аџићева.

Она додаје да је суд процијенио да њен дуг за РТВ претплату са каматама износи око 120 марака!

"Толико су процијенили свињу, па су одлучили да ће њоме бити покривена дуговања према РТРС-у. Плакала сам и молила да ми је не одузимају, али није помогло! Прије тога су пријетили да ће ми одузети једну инвалиднину, али је њихов избор ипак пао на животињу. Још је нису одвели, али сваки дан страхујем када ће доћи. Суд је три пута слао обавјештење да ће преузети свињу, али су се прије неколико дана огласили да је она надаље у надлежности РТРС-а и да ће они доћи да је преузму. Баш ме занима шта ће РТРС урадити са њом, јер је више него неуобичајено да се дугови намирују на овај начин", каже Аџићева.

У Основном суду у Дервенти кажу да се животиње третирају као и свака друга покретна имовина, која су у поступку принудне наплате може одузимати.

"Поменутим лицима одузети су коњ и свиња, јер они нису располагали ничим другим што би се могло заплијенити и продати. Битно је да се вриједност заплијењене робе поклапа са дугом, како би се оштећена страна могла намирити. Након судског рјешења, РТРС има могућност или да одмах преузме робу, или да је остави код бившег власника до продаје", каже судски извршилац Недељко Танасић.

У бањалучком Основном суду кажу да се до сада нису сусретали са пљенидбом животиња и додају да се од покретне имовине најчешће пописују и плијени накит, електрични уређаји, намјештај и аутомобили.

"Људима се не одузимају ствари чији губитак угрожава њихову егтзистенцију. С друге стране, дужник има право да се жали на судски закључак о одузимању имовине или на рјешење о извршењу. Међутим, то је за грађане најчешће непознаница, па доспјевају у ситуацију да им се одузимају непокретне ствари. Суд у извршном поступку одлучује које вриједности пописане ствари морају бити, а у ту вриједност се урачунава трошак извршења и дуг", кажу у овом суду.

Винко Перић, власник ТВ "Виком", каже за "Пресс РС" да би најбоље било увести модел да грађани плаћају претплату за канал који гледају.

"Можда неки уопште не гледају програм РТРС-а, а морају мјесечно да издвоје шест марака за претплату, па завршавају на суду! Онда им отимају коње, краве, свиње, што је својеврстан харач, јер се из поменуте претплате значајан дио издваја за финансирање ФТВ-а и БХТ1", каже Перић.

Предсједник Удружења пољопривредника РС Владимир Усорац каже да ће животиње, заплијењене због дуга за РТВ претплату, из својих штала и обора највјероватније бити прослијеђене у неку клаоницу, осим ако РТРС не планира да отвори зоолошки врт!

"Нељудски је да се људима отимају животиње од којих живе, да би се наплатила претплата! Не кажем да се она не треба плаћати, али не по сваку цијену! Ако човјек не измири неколика рачуна, жалосно је да остане без хране или животиње која му помаже у раду. Ово је доказ да су за многе грађане Српске домаће животиње једино богатство којим располажу", каже Усорац.0 КОМЕНТАРА

 1. Прво, ради истине: РТРС НИЈЕ донио закон о обавезном плаћању тв претплате и све те уредбе по којима се врши принудна наплата! То је изгласао Парламент РС И парламентарна Скупштина,а под притиском „европских закона и праксе о јавним сервисима“!
  Друго, РТРС из те наплате узима само свој дио остало иде БХТ-у!
  Не видим да је неко бијесан на сарајевске аге него само на овдашње харамбаше!?
  Наплата РТВ таксе је ЗАКОНСКА обавеза и РТРС је ту најмање крив. И ја сам једне године псовао (анамо њима) и матер и оца што морам плаћати оно што не гледам, а поготово оно што не могу ни луд поднијети (БХТ и Бакир ше’сет минута), па ми је дошло експресно судско рјешење да платим сав заостатак!
  То све што гледамо и што нам се гади, СВЕ је масло судова и судских извршитеља, а све по угледу на „узвишени“ правни систем британског краљевства којег нам је батином утјерала она ирска сељачина, а ми немамо муда да ту накарадну, монструм судску творевину неспојиву са овим поднебљем и насљеђем, једноставно – разјебемо!!!
  Политичка „елита“ не таласа, јер су у хаверском договору са тзв. „судским властима“ на свим нивоима, те се политичари не гоне и прогоне ни због пљачки, ни због корупције, ни због отвореног и јавног кршења закона!
  И ту је круг затворен. Они који су заинтересовани, они које прогоне за сто марака или учешћа у рату, ти немају НИКАКВУ полугу, макар и гранчицу да било шта сами помјере!
  А они који то МОГУ, нису заинтересовани јер ниједан од њих није спреман да жртвује макар један дан свог драгоцјеног живота у хедонисању и поднесе некакву непријатност ради тако једног нематеријалног и неопипљивог појма као што је – ПРАВДА!
  Ми смо окупирана периферија западне Империје и нисмо кадри ништа учинити док се не десе промјене у престоницама „царства“!

 2. Десте коке стигао је Тони 😛

  Пјев шевин рика лавља?B-)

  Видим јаучете (кокодачете) над (за) собом, не знам само јел’ то то жал за младошћу или је простата повећала се? Шта добијате вашим писањем, кукњавом и пичкарањем биједника из Бакинаца и његових босанских пајтоса? – Ништа!

  Њима је супер, возају се, гузе редовно, плата редовна, мед и млијеко…а изгледа да је и вама, додуше млијеко и маргарин (Витал – стони за ситне колаче B-))

  Закони су ту да се мијењају. Грађанска иницијатива, протести само су неки од видова рјешења проблема. Усмјерите то либида што вам је преостало на конструктивне ствари, па тако господине Јанковићу, видим знате писати, срочите пар редова везаних за петицију (прикупљање потписа грђана за ПРОМЈЕНУ ЗАКОНА), потом у свом мјесту презентујте идеју промјене, покупите потписе од људи, проширте даље идеју. Исто тако и ти приједорски дописниче, пензић си покрени се у твом кварту, тако и ти Рамштајне у свом шору, и ти Божидаре исто, Дражен се подразумјева, Ања такође и остали дискутанти.

  ПРОМЈЕНЕ САМЕ НЕЋЕ НАСТУПИТИ, оваквим начином размишљања и дјеловања (кукњавом, пичкарањем, напрђивањем)ништа направити нећете/мо.

  Ајде избројте се ко је ЗА? 😛

 3. sto se cudite ovi na televizijama ce sad imati pravo drustvo po inteligenciji i nepotkupljivosti.
  buddha, 08.10.2011. 00:28:22
  potpuno se slazem nema sta dodati ni oduzeti i ja sam imao slicnih ideja prije mjesec dva ali je bilo „svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase“ doduse bilo se malo zakuvalo ali bez konkretnih rezultata.mene posebno pogadja pasivnost omladine pogotovo fakultetski obrazovane, sta vi uopste ucite na tim fakultetima?valjda bi trebalo da prijedor i ja poslije izguranog rata opet povucemo?

 4. Ако не могу сами себи да обезбиједе позитивно пословање, без отимачине и пљачке народа онда би требали да закључају врата и баце се у мутно Дунаво. Како само приватне телевизије могу добро да послују и не пљачкају народ. Онда би требало да дио средстава иде и БН телевизији и АТВ-у. Њихови програми су 98х бољи од програма СНСД-овске идиотске телевизије.
  Није ми јасно колико само народ може да издржи?! x-(
  Ову кобилу ће сигурно за приплода, јер су све сами коњи у РТРС-у.

 5. Pošto je 75% svinje moralo da se isporuči po zakonu u Sarajevo, a oni su prasetinu odbili da prime, onda se mali Milojica iz Pressa pojavio sa svinjom što je dobro, da se malo razdrma i taj glupi zakon i nakaradni Javni servis BiH.

  A da malo pogledamo taj zakon praktično i ozbiljno!.
  1. RTRS mora po ovakvom zakonu da harači i otima takcu od sirotinje i nisu oni krivi bar za to?
  2. Problem je što su oni u funkciji održavanja našeg neprijatelja i protivnika RS (BiH i FTV), jer po istom zakonu moraju 75% da daju njima.
  3. Federacija neplaća uopšte taksu pogotovo Hrvati.
  4. BiH i FTV bi se ugasile ekonomski kada im RTRS nebi davao naš RS novac.
  5. Zar ne bi bilo logično da se zakon promijeni u kome bi svaki građanin RS morao da plaća jednu od RS medija. Zašto bi građanin RS plaćao medij druge države? Mogla bi i pretplata daleko manja da se odredi. Jer sada građanin RS plaća 7,xx KM od kojih samo 1,70 ostaje RTRS-u.
  Normalno građani RS bi plaćali onu TV od koje imaju najviše ličnog interesa i koju najviše gledaju. To je u nekim Evropskim zemljama normalan zakon, a za ovakvu BiH i RS neophodan po više osnova.

Оставите одговор