Требиње – наша астрономска престоница

У оквиру "Дана астрономије у Требињу" ученици основних школа из ове општине први пут су имали прилику да користе планетаријум и посматрају планете унутар Сунчевог система. Требињско Астрономско друштво организовало је од 4. до 7. октобра "Дане астрономије у Требињу", а захваљујући доброј сарадњи са Друштвом астронома Србије ученици су први пут могли да користе […]

петак, 7 октобра, 2011 / 14:32

У оквиру "Дана астрономије у Требињу" ученици основних школа из ове општине први пут су имали прилику да користе планетаријум и посматрају планете унутар Сунчевог система.

Требињско Астрономско друштво организовало је од 4. до 7. октобра "Дане астрономије у Требињу", а захваљујући доброј сарадњи са Друштвом астронома Србије ученици су први пут могли да користе савремени мобилни планетаријум (на слици) и посматрају небеска тијела и сазвежђа звијезда унутар Сунчевог система.

Предсједник требињског Астрономског друштва Миро Илић каже да Друштво намјерава да преуреди један стари и напуштени аустро-угарски бункер и направи мали опсерваторијум, први у Републици Српској.

Угледни научници из београдске Астрономске опсерваторије и професори Математичког факултета из Београда дјеци и одраслима одржали су више предавања о посљедњим научним и техничким достигнућима и значају астрономије.

Требињско Астрономско друштво прошле године добило је два телескопа од Амбасаде Русије.0 КОМЕНТАРА