Давутоглу: Спојићемо Сарајево и Дамаск, али наш циљ није туђа територија

Опет ћемо спојити Сарајево са Дамаском, Бенгази са Ерзурумом и Батумом. То је извор наше снаге, поручио шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу.

понедељак, март 4, 2013 / 07:26

– Циљ Турске, ни кроз историју, па ни данас није била туђа територија, а то неће бити ни у будућности, поручио је уз остало турски министар вајнских послова Ахмет Давутоглу у Бурси, гдје је говорио на предавању под називом "Програм обуке у организацији".

"Прошли вијек за нас је био једно поглавље и ми ћемо то поглавље затворити. Без рата, без иједног непријатеља, без непошотвања било кога, опет ћемо спојити Сарајево са Дамаском, Бенгази са Ерзурумом и Батумом. То је извор наше снаге. Можда се сада вама могу чинити као потпуно различите земље, али прије 110 година Јемен и Скопље су били дио једне државе. Или Ерзурум и Бенгази. Када ово кажемо, други нам говоре да смо ‘нове Османлије’. Неко споји читаву Европу и не буде ‘нови Римљанин’, а онај који споји Блиски исток, он је ‘нови Османлија’. Бити препознат по Османлијама, Селџуцима или Ејубијама, за нас је част, али наш циљ никада нису биле туђе територије, нити ће икада бити", поручио је Давутоглу.Оставите одговор