Обиљежена годишњица хрватске агресије на Брод

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа, те прислуживањем свијећа за погинуле Србе, у Броду је данас обиљежена 21 година од агресије хрватске војске на ову општину у протеклом рату. Вијенце су на споменик на платоу испред Основне школе "Свети Сава" у Бродском Пољу један положили начелник општине Илија Јовичић, те делегације борачких организација и […]

недеља, 3 марта, 2013 / 20:59

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа, те прислуживањем свијећа за погинуле Србе, у Броду је данас обиљежена 21 година од агресије хрватске војске на ову општину у протеклом рату.

Вијенце су на споменик на платоу испред Основне школе "Свети Сава" у Бродском Пољу један положили начелник општине Илија Јовичић, те делегације борачких организација и породице убијених Срба.

Предсједник општинске Борачке организације Зоран Видић подсјетио је да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби из ове општине стављени у гето и када је држава Хрватска извршила отворену агресију на БиХ, чије су регуларне оружане снаге окупирале општину Брод.

Из општинске Борачке организације подсјећају да је 3. март датум који је у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији регуларне војске Републике Хрватске, потпомогнуте паравојним оружаним формацијама Хрвата и муслимана из Брода, чиме је почео рат у БиХ.

"Тог дана је преко дотадашњег моста `Братства и јединства` из Славонског Брода у сусједни Брод у Републици Српској у поподневним часовима прешло око 3.000 добро наоружаних хрватских војника и тешко наоружање", рекао је Видић.

Он је рекао и да је 3. март био само увод за најсвирепије злочине који ће бити почињени над Србима у вријеме шестомјесечне хрватске окупације.

"Већ 26. марта хрватски бојовници, потпомогнути припадницима хрватско-муслиманских паравојних јединица из Брода, починили су стравичан злочин у приградском насељу Сијековац када је за само један час дивљања хрватских војника убијено 19 недужних цивила", подсјетио је Видић и додао да је наредних дана у Сијековцу убијен још 41 Србин.

Он је подсјетио да је само дан раније у Броду убијена трочлана породица Мартић.

"За ове злочине и даље нико није процесуиран, иако је још 2002. године Хашком суду достављен материјал са доказима", рекао је Видић, те додао да се и у хрватским документима наводи да је 3. марта 1992. године у Броду успостављена хрватска власт, што је необорив доказ да је Хрватска извршила агресију на тадашњу БиХ.

Видић је навео да је у Броду постојало 10 логора под контролом Хрвата у којима је држано више од 2.000 српских цивила. "Они су мучени и убијани, жене силоване", рекао је Видић.

Он је нагласио да Борачка организација настоји да се ови догађаји не забораве, јер се покушавају омаловажити догађаји важни за стварање Републике Српске.

"Србима се покушава наметнути да славе дане који су за Србе у БиХ били борба за опстанак", рекао је Видић и указао на допринос који су борци дали током рата.

Он је позвао присутне да се у што већем броју окупе 26. марта, када је прије 21 годину у Сијековцу почињен први злочин у БиХ.

Мјесна заједница Бродско Поље један обиљежава 3. март као Дан ове мјесне заједнице. На тај начин жели се отргнути од заборава истина о страдању Срба ове мјесне заједнице из које су у темеље Републике Српске живот уградила 42 становника.

Док се у Броду обиљежава 21 година од агресије на ову општину, у сусједном Славонском Броду Хрвати славе датум формирања 101. бригаде ХВО чији припадници су починили злочине над Србима.Оставите одговор