Давутоглу: Кипарска експлоатација гаса је провокација

Турски шеф дипломатије Ахмет Давутоглу рекао је да планови Кипра да настави са експлоатацијом гаса у Средоземном мору представљају "провокацију" и најавио да ће, уколико се то настави, Анкара размотрити да са сјеверним Кипром и сама проведе истраживања. "Ако се ово настави ми ћемо сами предузети неке кораке, сјеверни Кипар може да заједно са Турском […]

недеља, септембар 18, 2011 / 08:36

Турски шеф дипломатије Ахмет Давутоглу рекао је да планови Кипра да настави са експлоатацијом гаса у Средоземном мору представљају "провокацију" и најавио да ће, уколико се то настави, Анкара размотрити да са сјеверним Кипром и сама проведе истраживања.

"Ако се ово настави ми ћемо сами предузети неке кораке, сјеверни Кипар може да заједно са Турском и турском државном компанијом за експлоатацију нафте и гаса /ТПАО/ почети истраживања и експлоатацију", рекао је Давутоглу на конференцији за новинаре.

Он је рекао да Турска "неће да прихватити свршен чин "и да то мора да схвати и међународна заједница.

Давутоглу је додао да је делегација турског Министарства енергетике путовала у сјеверни Кипар како би са тамошњим званичницима о томе разговарала.

Он је додао да је "једнострана" експлоатација резерви гаса од стране Кипра провокација посебно када се зна да у октобру истиче рок УН за мировно рјешење спора око подијељеног острва.

Ова изјава Давутоглуа посљедња је у сукобу око власништва над потенцијалним резервама угљиководика у источном Средоземљу, а подударају се са повишеним тензијама након погоршања односа Турске и Израела.

Влада кипарских Грка, једина која је међународно призната, најавила је да ће наставити да ради према својим плановима експлотације и истраживања код својих обала и да ће блокирати чланство Турске у ЕУ све док се Анкара томе противи.

Турска, једина која је признала турски дио острва, преузела је директну улогу у овом спору рекавши да било које резерве око острва не припадају само кипарским Грцима, већ и кипарским Турцима.

УН апеловале су јуче на све стране да нађу мирно рјешење спора истичући да било каква пронађена налазишта гаса треба да буду од користи за обје стране када окончају сукоб.

Турска је у четвртак најавила да ће потписати споразум са сјеверним Кипром о утврђивању поморских граница уколико кипарски Грци наставе са експлоатацијом.

Очекује се да ће компанија Нобл енерџи /Noble Energy/ из америчке државе Тексас, уз дозволу владе кипарских Грка, почети одмах са радовима југоисточно од острва. Они су већ поставили и позиционирали технику и механизацију за бушење у четвртак.

Америчко геолошко удружење процијенило је прошле године да постоје резерве од 1,7 милијарди барела нафте и 44.000 милијарди кубних метара гаса испод површине мора између Кипра, Либана, Сирије и Израела.

Све ове земље споре се око права на експлоатацију.

Кипар је подијељен од турске инвазије на острво 1974. године, након покушаја грчког припајања острва.Оставите одговор