Данска вади нафту до 2050. и онда крај

Данска ће зауставити вађење нафте из Сјеверног мора 2050. године, службено је изјавила данска влада, додајући да ће отказати осми круг издавања дозвола, најављен почетком ове године.

понедељак, 14 децембра, 2020 / 13:01

Ова изјава у сваком случају није привукла велику пажњу, а само је један подносилац захтјева изразио интерес након повлачења Френч Тотала, примијетио је Ројтерс у извјештају.

Данска није посебно велики произвођач нафте и гаса. Просјечна дневна производња ове године износила је 83.000 барела нафтних сировина и 21.000 еквивалента у нафти. Но, Данска је ипак највећи произвођач у Европској Унији, која искључује Норвешку и од сљедеће године Уједињено Краљевство.

Мала скандинавска земља такође је један од најамбициознијих постављача климатских циљева. Копенхаген планира до 2030. да смањи емисије штетних гасова за 70 посто у односу на ниво из 1990.

"Сада стављамо крај фосилној ери и повлачимо црту између наших активности на Сјеверном мору и циља Климатског закона о климатској неутралности 2050. године,” рекао је министар за климу Дан Јоргенсен, у коментару на службену изјаву у вези са суспензијом истраживања нафте и гаса у Сјеверном мору.

Министар је додао да ће запослени нафтне и плинске индустрије чији ће послови према том плану постати сувишни добити помоћ кроз континуирано образовање за проналажење новог запослења. Поља нафте и гаса служиће за складиштење угљеника, рекао је Јoргенсен.