Дане Лукајић изјавио да је невин, суђење у Загребу одмах одгођено

Официра безбједности је хрватска полиција полиција ухапсила још 30. јуна 2018. године, а тек 17.12.2018, скоро тачно шест мјесеци касније, изведен је пред суд.

понедељак, 17 децембра, 2018 / 21:40

Пошто је јавност у Српској више забављена вијестима о потпуно небитним темама које постају горуће, логично је да Лукајић и овај пут остане у сијенци избора нове Владе Републике Српске.

Но, без обзира што се труде српски језик ивитоперити до непрепознатљивости, и даље разумијемо шта говоре и пишу у Загребу. А, на примјеру вијести коју је Хрватска новинска агенција Хина написала, види се да је све, од хапшења до монтиране оптужнице и на први дан одгођеног суђења, један координисан и уигран државни пројекат.

Обратићете пажњу да Војска Републике Српске неколико пута бива написана малим словом, што је срачунато понижавање институције која је створила Републику Српску, коју из неког Дејтонског или другог разлога ипак пишу великим словима. Затим ту слиједе детаљи о чупању ноктију и ударањима пиштољском дршком, да домаћа публика не би обраћала пажњу на пресумпцију невиности, а онда иде још пар ушминканих дезинформација.

Да би се заокружио контекст, убацује се податак како је Лукајић ухапшен при поласку на "комеморацију фашистичким жртвама у Јадовном". Осим што жртве у систему усташких логора смрти Јадовно – Госпић – Паг, нису жртве фашистичке (Италије), већ хрватских усташа из Независне Државе Хрватске, мора се таблоидним жаром на крају и додати и омражени Милорад Додик, који за тамошњу јавност, посебно након гостовања код Хрбина Александра Недељом у 2, дође нешто као Војислав Шешељ.

Ставља му се, при том, на терет нешто што му у БиХ ама баш нико не замјера! Хина је нашла да је Додик, којег од Бање Луке до Сарајева оптужују за савезништво са Драганом Човићем и чување леђа Хрватима преосталим након Херцег Босне, заправо неко ко пријети Хрватима у ФБиХ да би "могли сносити посљедице" због хапшења Лукајића.

Искрено нас занима шта би то било? Формирање Савјета министара без ХДЗ?

Хинино хињење вијести

Бивши часник војске Републике Српске Дане Лукајић у понедјељак је на загребачком Жупанијском суду одбацио оптужбе за ратни злочин над заробљеницима у логору Мањача 1992. године, а суђење је након изјашњавања о кривњи одгођено због недоласка свједока.

На суду је свој исказ на околност мучења у Мањачи требао дати један од оштећеника, но због његовог недоласка судац Дражен Кеврић одгодио је расправу те одлучио да ће се оштећеници саслушати на идућем рочишту затвореном за јавност.

Загребачко тужитељство 68-годишњег држављанина Србије те Босне и Херцеговине терети да је злостављања заробљеника наредио као капетан И. класе војске Републике Српске и вођа тима задуженог, уз остало, за прикупљање обавјештајних података од ратних заробљеника.

Лукајић је оптужен да је од средине липња до 16. рујна 1992. тијеком оружаног сукоба на подручју Босне и Херцеговине, у логору ратних заробљеника Мањача приликом испитивања двојице заробљених припадника ХВО-а и тројице заробљених припадника ХОС-а, у више наврата унапријед заповједио подређеним припадницима војске Републике Српске да за вријеме испитивања или након њега тјелесно злостављају, туку и озљеђују заробљенике.

Њему подређени припадници војске Републике Српске су, по окривљениковим претходно изданим заповиједима, од средине липња па до краја српња 1992. приликом испитивања у његовој присутности, у више наврата палицама претукли двојицу припадника ХВО-а те у раздобљу од 8. до 16. рујна 1992. рукама, ногама и палицама претукли двојицу припадника ХОС-а.

Трећег припадника ХОС-а су окривљенику подређени припадници војске Републике Српске по његовим заповиједима у више наврата ударали рукама, ногама, палицама и другим предметима по читавом тијелу и споловилу те му гурали палицу у анус.

Лукајића се терети и да је особно, приликом испитивања трећег припадника ХОС-а, ударао дршком пиштоља по глави, металном столицом по леђима те му чупао нокте, а једном приликом ударао чекићем по шаци десне руке док су му припадници војске Републике Српске држали руку говорећи да то ради како овај више никад не би могао на некога пуцати.

Ухићен је 30. липња приликом уласка у Хрватску с групом која је ишла на комеморацију фашистичким жртвама у Јадовном. Након полицијског криминалистичког истраживања испитало га је и државно одвјетништво, након чега му је одређен истражни затвор.

Због Лукајићевог ухићења, почетком српња ове године реагирао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је запријетио како би Хрвати у Босни и Херцеговини могли сносити посљедице због чињенице да је хрватска полиција ухитила бившег часника војске босанских Срба.5 КОМЕНТАРА

  1. Ćuti tursko kopile ,pripadniče tradicionalno ponizne nacije koja svakom ama bas svakom okupatoru velikodusno daje ženu i ćerku i teritoriju pa poslije pravac Bleiburg.
   Sreća pa smo vas ovaj put dočekali kako vaša pogana species zasluzuje pa sad kmecite 25 godina.
   KURDI BOSANSKI BEZ DRZAVE

  2. Bosanski Kurdu …evo nešto za tebe od tvojih za vas…čisto da ne zaboraviš ko si šta si i odakle potičiš .
   Ukoliko ti još nisu isprali mozak bajkama poput “ mi nastali od Bogumila,“bosna stara 1000 godina,“bosanski“ jezik je izvodnica svih Balkanskih jezika itd …
   Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu salu kao sa nama. Do juce smo bili ono sto danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.

Оставите одговор