Дани(ј)ел Симић

Антидебил пилуле Маринка Умичевића

Ових дана се дигла кука и мотика спонзорисаних објава по друштвеним мрежама, а против техничког директора Бема д.о.о из Бање Луке. Човјек, који је у овом граду незванично, поред осталих функција, директор (непостојећег) Градског фонда за треће дијете, означен је као женомрзац?!

среда, децембар 19, 2018 / 10:57

Био сам у Београду и нијесам имао прилику гледати Став на ТВ К3, али од ботовања на друштвеним мрежама побјећи се не може. Маринка познајем врло оскудно, но већ сам из наслова претпоставио шта је могао бити проблем, јербо се мени баш допада начин на који он разговара.

Умичевић туче право у главу и уопште га не сикира колико ће то запрепастити неку танану душицу, која никад није предала ни завршни рачун. Нема политичара или новинара који је срео Маринка, а да му овај није испричао своју тужну причу око проблема са трудницама и породиљама. Он о томе не заклапа, као ја о ћирилици.

Ако би баш цјепидлачили, онда је проблем у начину, а не изговореном. Као што је већи проблем у онима који су потрчали да се небираним ријечима и тешким увредама; одреде према Маринку званом Бема.

Ко је Маринко, а ко га пљује?

Стуб економије су људи који производе додату вриједност. Код нас само препродају. Нико ништа не прави. Сви се надају у јадну дјецу у Азији чији рад је јефтин. Зато сам пожелио да видим творницу која нешто производи у Бањој Луци. Својеврсно локалпатриотско чудо.

Заглавио сам у дуготрајном разговору, који се претворио у мастодонски интервју из два дијела. Све што сам имао рећи о Маринку, рекао сам углавном ту. И мишљење не мијењам. Поготово јер у интервјуима превладава мишљење интервјуисаног.

Мислио сам да је фама већ прошла, да су се дигитални клеветници забавили снијегом, као што су ЕКО-маглом и топланом, али када сам као водећи феминиста у Бањој Луци (прим. Ж. Свитлица) појавио на презентацији Центра за равноправност полова Владе РС, те чуо да је то још горућа тема, одлучио сам да кажем коју као тешки либерал.

Управне реченице

Највише ми је засметало ко је, и на који начин, нашао за сходно да нападне првог обућара у граду. Као што сам написао, када је иста циљна група кевтача ударила на Николу Пејаковића: Што су они анонимнији, то су летиле крупније хракаче.

На првом мјесту се оглашава ко? Синдикат управе?! Коме или чему? Бема људе који раде у државној управи назива паразитима, па је то сасвим мотивисана самопромоција на бољем и познатијем од себе. Маринко под својом командом, у двије фабрике, има 1250 запослених; од чега је (рачунајући њега) 11 запослено у управи.

Са увредом "паразити" се слажу сви којима нико не ради у државној управи, а поготово они што су власници предузећа у реалном сектору и знају шта значи шифра 020.

Хајдемо ђоном

Сљедећи на списку су дежурни произвођачи фашизма, сексизма, расизма и свега што од својих производа САД и ЕУ извозе на наше политичко тржиште. Потрошачи ино-фодова за тешке ублехе и мрсимуђења, који су већ деценијама себи набацили племићке титуле династије Невладинића (колаборационистичка квазиаристократија финансирана од окупатора).

Дакле људи који никад у животу нијесу дигли ништа теже од мобилног телефона и које никада стратешки није платио домаћи извор. Они Маринка Умичевића, као и сваку друго домаће предузеће које производи нешто што је конкуренција страним (иза којих стоје њихови финасијери) не да не воле, већ имају обавезу да унижавају и пљују. Ниподаштавају. Нападају. Роваре.

Пошто је члан владајуће партије, логично је да то прихвате опозициони медији. Маринку на крају најтеже паде што су ти медији, цитирајући тај "синдикат понеси столицу у општину да имаш гдје сјести на послу", рекли да је он савјетник предсједника. А њему истекао мандат кад и предсједнику. Још теже што је власник творнице. А није.

Баш сте Умичевића нашли?

Е, сад. У одбрану Маринка Умичевића треба устати из више разлога од ових које сам навео у поређењу са критичарима. Маринко је у овом случају симбол слободе говора. Титула "произвођач" је нешто гдје му нико у нашем селу (ја сам Бањолучанин) опепелити не може.

Авај, слободе говора ради, Маринко ЈЕДИНИ смије да отресе у јавности, исто тако нетактично и непримјерено и људе из СНСД. Свемоћне парадржавне странке у коју се учланио, а то такође отворено говори, да би сачувао фабрику. Маринко своју плату зарађује на слободном тржишту, а не фолира као страни агенти (фондови, ејдови, шифтунзи), да је савјест заједнице и велики хуманитарац.

Не фолира, зато што то јесте.

Могу схватити поводљиве ботине, које за свој грош балаве по друштвеним мрежама, надајући се да ће их неко примјетити. За сваког ко је прошао крај неког медија или спортског клуба у Бањој Луци, ово је срамота.

Умичевић Маринка нико не бије по ушима да лично (сједне човјек након посла) вози и финансијски подржава Кошаркашки клуб инвалида Врбас. Клуб, који је од завршетка рата донио више локалних, регионалних и европских титула, него сви неоштећени спортски клубови заједно. Разбише инвалиди ВРС ове ефбиховске и ине бранитеље кад год им дође. Има нас што, ако нећемо стићи уживо да навијамо, обавезно погледамо снимак на ТВ Симић.

Шифра 020

Умичевић није никада откако ради отпустио ни једну трудницу. Зато и кука. Већ годинама тражи да се начин њиховог финансирања не врши по одлуци Управног одбора Фонда здравственог осигурања, већ да се нађе законско рјешење које ће се изгласати у НСРС. Да се терет очувања или подршке наталитету, раздијели и на предузећа која имају већински запослене мушкарце.

Има ли неко од нас са мудима, да то не би подржао?

На послу му се сваки дан не појави око стотину радника, од чега је 75 трудница и породиља. Маринко купи 180 комплета књига од трећег разреда основне (држава купи за прва два) и то све пута 15 година. Свети Никола и Деда Мраз ће ујединити традиције и у Беми подијелити 378 пакетића. Који још приватник то ради? На све то, унутар самог предузећа има 72 брака међу запосленима.

Бема пуни буџет града у износу од 13,5 милиона КМ, па ако га питате што то он прича нама, кад је члан владајућих, рећи ће вам да не може испословати ни да аутобус са окретнице крене у 15:10, а не у 15:00, како би његове раднице након посла стигле кући ручак поставити.

Можемо у социјалном дијалогу други пут да причамо о односу капиталиста – пролетер, те како је Маринко капиталиста, или бар представник капитала. Али је пунилац буџета незадуживањем; те је сигурно бољи од истих таквих из туђине. Напослије, овим својим сировим наступом на телевизији, учинио је више за покретање дијалога и побољшање стања жена ниског образовног и социјалног статуса него било која НВО откако постоји Српска.

Можда је неком сувише сиров, али је тачан. Он је обућар, није балерина.3 КОМЕНТАРА

  1. Нисам љубитељ секте али ми није јасно зашто се дигла хајка? Умичевић нема храбрости да заврши реченицу до краја. Јавна је тајна да у институцијама раде само конкубине са пластичним репродуктивним органима а држава плаћа то “ спавање“ како рече. Власт прича о бијелој куги,наталитету,изумирању и исељавању а Умичевић треба све да плати у бруту до 10. у мјесецу. А да је сељачина јесте, требао је ово рећи ономе кога савјетује ако икога може свјетовати.

  2. Umićević nema takta. U javnom obraćanju glumi nekog baju, lolu, barabu i bekriju… glumi Dodoa. Omaknu mu se svakojake gluposti i gadosti.

    Na tome stane sve loše što se Umićeviću može staviti na teret.

    Kada se sa dobrom voljom i teškom mukom u stranu skloni njegovo bahato bekrijašenje – svaka mu je k’o Njegoševa. Više Banjoj Luci vrijedi jedan Umićević nego Radojičić, Stanivuković i Čavić zajedno.

Оставите одговор