07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Дани(ј)ел Симић

Закољимо Кољу

У некој од прошлих колумни сам употријебио за поднаслов реченицу: Хајде Халиле, ти га први залилај. И сви су схватили, иако сам писао о Сеферу Халиловићу, а не о Николи Пејаковићу.

петак, 7 децембра, 2012 / 11:22

Искрено, немам никакву навику да пратим те и сличне новине. Чак ни на мрежи. За то неко огрешење госн. Пејаковића у дневном листу, сазнах уз помоћ оних који имају ту опсесију. Подигла се анонимна кука и мотика, а гледе неких на силу издвојених му оцјена о међуплеменским браковима. Једини у регионалном шоубизнису познат Бањолучанин, врло брзо након тога написао је „Посљедњу колумну“ уз силна извињења.

Национализам сматрам идеолошком, а не генетичком категоријом, али свеједно нијесам имао никакву потребу да се огласим. Прочитао сам оно што је написао и јасно се уочавало како се Пејче унапријед ограђује Берлинско-палестинским зидом од напада на актере и потомке мјешовитих бракова.

Али џаба. Што су пљувачи ситнији, то су летиле крупније хракаче. Пробудио се попишан, а да не зна ни с ким је спавао.

Слаба Србија, јака Југославија

То је исто као кад сам ја обичавао својим родитељима рећи да је металски радник из Кумровца био окрутни егоиста, који је државу правио по систему „држи воду док мајстори оду“. Тешко је неком ко се родио и образовао у тако нетолерантном систему, прихватити да је вас свој вијек живио у лажи. Поготово ако је био Србин. Из мијешаног или немијешаног брака, свеједно.

То није идеолошка расправа, већ жал са младос’.

Никакав проблем није да они то кажу, али ви једноставно не смијете тако нешто изговорити! Одмах ће се напиздити и узвратити аргументима типа: Ови данас не могу ни да прекрече, оно што је он сазидао. Што је неплански расипно правио, да се ни кречити послије његове смрти није могло, те се распало, то је други пар колумни.

И није тема.

Ријечи лете, записано остаје

Тема је да људи не знају писати. Још мање смију.

Тешка је то работа. Ко зна какви би се све неочекивани ставови и мишљења провукли, кад би се доносиоци одлука одважили да пишу макар једном мјесечно? Овако, као рахметли Коља-Колумниста. Како ли би тек били у небраном грожђу готово сви наши главари, када би могли да прегледамо колумнистичке им уратке које нијесу написали?

Не мора ту властодржац нужно саопштити да се ложи на златни туш. Било какав личнији податак, могао би утицати на опредјељење гласача према њему и да још брже напише „посљедњу колумну“. Зато се већина труди бити уциљано нијема и безлична, како би што мање привлачили пажњу при злоупотреби службеног положаја. О коалиционом потенцијалу да не причамо.

Истини за вољу, у овој хајци на Кољу има добар комад јефтиног политичења. Пише за паре и пише за режимске новине. Дружи се са режимским свештеницима. Гарант га ни Кустурица не мрзи. Па?

Ко му каже?

Дирљиво је гледати оне који су се за политику заинтересовали откако је СНСД на власти. Такви сада, кад је власт пољуљана на локалу, доживљавају ту једну у низу, а предодређену промјену на наредним изборима, као прекретницу вијекова. И она то можда јесте. Али њиховог вијека.

Као појединац који има обичај посредством националне фреквенције, уживо напљувати апсолутног побједника избора неколико десетина минута по објави резултата, уочавам да је сад мода да се држава пљује и тамо гдје очигледно треба колективно полизати.

Што горе, нама боље

Сваки пут кад дођем до почетка Аутопута На Бојани, према Градишки на Сави, сјетим се тих персона. Прво се разбјесним на чињеницу да толико времена од окончања епске изградње, кретенизована власт још увијек не наплаћује путарину. Чекали су да прође локал, па није прошао како су се надали…

Онда се досјетим да уколико би урадили ту више него неопходну ствар, да би душебрижници полетили да их разапињу популистичким сплачинама. Те осиромашили сте народ, те купили сте акције Калдере, те распродасте и задужисте унуке… па би сад још и путарину да нам наплаћујете?

А, шта би друго, аман?

Баш зато што је то све истина, и што су нам на власти дилетанти малопривредног мозга, тај аутопут се што хитније мора почети наплаћивати! Не буде ли сам себи обезбјеђивао средства за поправке, кроз коју годину ћемо се возити туцаником поврх свих покрадених милиона и изгубљених година. Тужно је, али је тако.

Смије ли се написати нешто што није јефтино букање?

Пошто се све контролише споља, неће доћи до избора још двије године. Треба ли за те двије године да се потпуно самоупропастимо, приморавајући и онако бахате и кратковиде, да праве још глупље потезе на општу штету?

Кољи вода ври!

Нажалост код нас још ни једна промјена власти није дошла зато што је нека друга била боља, већ само зато што је стара постала претјерано лоша. Или најчешће – скинули су је насилно странци. Ако политички и параполитички актери желе да докажу да им је стало до Републике Српске и општег добра, више од довођења народа у предизборни очај и на нечију воденицу, онда нека сви јавно почну да заговарају изборе на свим нивоима за двије године?

Та се замисао, ‘вако, мени свиђа.

Било би врло исплативо са више страна. Да ухватимо корак и почнемо одржавати и локалне и опште о једном трошку. То ће тек бити уштеда, поврх тога што се можемо надати да ће народ казнити неспособне и на власт довести способније.

Само, они који су узели власт било гдје на локалу, тешко ће из фотеље устати двије године раније. И ту пада у воду сва прекретничка и космичка брига за будућност, те уступа мјесто љигавој самопромоцији и сопственом дупељубљу.

Кроз ову већ заборављену епизоду са Н. Пејаковићем и његов крајње неестрадан иступ у јавности, још једном смо спознали сву истинитост пословице: Која птица рано пјева, у подне се усере. Сад само требамо видјети да ли смо спремни све такве птице одма’ заклати? Или да видимо имају ли након искрено отпјеваног тона, макар им покоји био и фалш, још шта паметно цвркутнути?

Није неко печење од колибрија.

 

———————–

П.С.

Пошто ми са Фронтала врло добро знамо како је то кад вас тјерају у хајци или покушавају на вашем направити своје име, госн. Пејаковић комотно може да напише неки грешан текст и да нам пошаље. Само што ми за то не дајемо паре. У преводу: Коља, једино да заједно прдимо за муфте.0 КОМЕНТАРА

 1. Možda je i do mene ali ovo je baš teško za čitanje. Ništa ja ne kontam osim da Tito nije valjo i da nam trebaju izbori na svim nivoima… i da su političari pametni što ne pišu kolumne.

 2. Знаш како каже она реклама за Нектар – Није за свакога!

  Безвезе ми је то сва та фама око Пејаковића, али ово за изборе и аутопут је занимљива идеја.

 3. Zbog Koljinog teksta su se mnogi našli uvrijeđeni, iako nije nikog vrijeđao. Simiću, nije popularno govoriti ljudima kako nešto trebaju plaćati, nemoj se zajebavati…

  Jer iz iz Koljinog slučaja se vidi da ovdje postoji ta navika da se ne govori ono što se misli da se “neko ne uvrijedi“. jebiga

 4. конфузно је то што не знамо коју је главицу купуса (са слике) до подне поћопала птица колибри (из текста) која је рано запјевала.
  B-)

 5. “Нажалост код нас још ни једна промјена власти није дошла зато што је нека друга била боља, већ само зато што је стара постала претјерано лоша.“

  Ја мислим да је газда Дане хтио рећи ово. С обзиром да су избори у двије године, а да су све власти лоше, намјешетено је да једни падну на локалу, а остају на другом нивоу и тако …

 6. Што би рекао Симић „То није тема“. 🙂 Каква Кусмукова, какви бакрачи? То је таква врста људи да ће сутра наћи поново заједнички језик са СДС. Копања ће да се опет окрене Америма кад заврши са Додиком у опозицији.

  Кољу су нападали стварно безвезњаци за које нико није чуо, али он је овдје повод колико сам ја схватио. Жалосно је што су Симић и његова екипа једини који и данас истински покушавају да буду независни и од странаца и од домаћих. Драго ми је што из ове колумне видим да је Симић опредијељен да то тако и остане, те да ће писати оно шта мисли без обзира на коментаре.

  Углавном се слажем с његовим ставовима, а добро је и кад се не слажем(о). Једноумље је нешто против чега се треба борити свим силама, јер у једноумљу нема добрих и свјежих идеја за којим наше друштво тренутно вапи као за водом у пустињи.

 7. Meni samo smeta sto je Nikola povukao svoju izjavu i sto je napravio “tekst izvinjenja“.Kome se izvinjavati i zasto?
  Mozda je doduse bio malo grub u svom tekstu ali poanta je bitna a ne neki pojedinacni pasus.
  Poanta je ta da smo zivjeli u laznom ideoloskom drustvu a takodje je zelio covjek da ukaze na konstantni lazni osjecaj Srpske “krivnje“za nesto.
  Jedino je jedan dio nas bila sramota ili stid reci da smo Srbi,dok drugi ,ne samo da se nijesu ustrucavali,nego su poslije cak tvrdili da su im Srbi tako nesto branili.
  Cak i dan danas provejava taj neki lazni i nametnuti ekumenizam kod Srba.
  Jedino smo mi morali trpiti sve zarad bratstva i jedinstva i da se nedaj boze neko nebi osjetio “ugrozen Srpskom hegemonijom“.
  Takav stav nas je kostao i kosta.
  Nikola je samo hrabro progovorio da bi bio obasut paljbom “dusebriznika“ i naravno svih onih cinika preko “administrativne granice“,kojima i dan danas treba vjestacki crtati ko su i sta su(i niko se oko toga ne uzbudjuje) a nama prosipaju “multivitaminsku“ i “multikvazikulturnu“ pricu.
  Evo im najnovije nacipropagande;

  http://www.youtube.com/watch?v=9NoYjz92nHA

 8. Јахач, свака част. Ни мени није јасно чему „покајнички текст“. Онај ко није схватио првобитни, томе нема шта додатно да се објашњава, а поготово нема разлога за повлачење, још мање за извињавање. Мене је тиме прилично разочарао!

 9. Коначно мало ватре испод пера овог дичног аутора. Надам се да ће се коначно вратити у форум. Хвала на одличном тексту.

 10. anja banja luka, 07.12.2012. 17:04:12

  мене то смори, људи који пишу или причају разумљиво свима на уштрб става који презентују. има маса људи, већина углавном, који једноставно не разумију. имају шаблон од „општеприхваћених“ ствари по којем размишљају и све речено мимо шаблона је за њих конфузија.
  а што се тиче коље, само сам прелетио текст, али контам да није знао или није смио рећи оно што је хтио да каже (или и једно и друго), а у чему је потпуно у праву. има таквих ствари маса о којима није вријеме причати. није да лети глава, али већини се чини боље и лакше не мислити о том док их не пукне у главу.

 11. А ти Симићу, бацио кост, па збрис`о 😉

  Од свега, остало ми је нејасно шта ће она блитва међу шесторком и је ли то онај тиграсти комарац због којег опет морамо да се вакцинишемо.

Коментариши