Данас наставак жетве у Семберији

Наставак жетве пшенице у Семберији, која је због лошијих временских услова прекинута током викенда, очекује се данас у поподневним часовима, потврђено је Срни у Одјељењу за привреду и пољпривреду општине Бијељина. Пшеница, као главна култура, засијана је на 12 456 хектара а први приноси су на нивоу вишегодишњег просјека. "Први приноси су од четири до […]

понедељак, 4 јула, 2011 / 12:32

Наставак жетве пшенице у Семберији, која је због лошијих временских услова прекинута током викенда, очекује се данас у поподневним часовима, потврђено је Срни у Одјељењу за привреду и пољпривреду општине Бијељина.

Пшеница, као главна култура, засијана је на 12 456 хектара а први приноси су на нивоу вишегодишњег просјека.

"Први приноси су од четири до 4,5 тоне по хектару. Квалитет зрна није био лош, али с обзиром да је пшеница зрела свака киша погоршава њен квалитет", рекла је Срни стручни сарадник за пољопривреду у општинском Одјељењу за привреду и пољопривреду Јелица Радичић.

Завршетак жетве пшенице, која је почела крајем јуна, очекује се за десетак дана, након чега ће почети жетва зоби.

Овогодишња жетва јечма, која је завршена на свих 2 620 хектара, такође, је показала принос на нивоу претходних година, односно око 4,5 тоне по хектару.

Када је ријеч о пољопривреној механизацији, Радичићева је истакла да је довољан број комбајна, приколица и транспортних средстава.

На парцелама Пољопривредног добра "Семберија" у току је жетва пшенице која је до сада скинута са 120 од укупно засијаних 750 хектара.

Овогодишњи приноси су бољи у односу на прошлу годину када су велике површине биле под водом и када су приноси били уполовљени.

Крајњи принос пшенице очекују се на око 4,2 тоне по хектару, колики је био и принос јечма засијаног на 120 хектара.

"У односу на наше предвиђање принос јечма је мањи, а један од разлога су поплаве које су биле у децембру јер је комплетна површина јечма била поплављена", рекао је Срни технички директор ПД "Семберија" Чедомир Стојановић.

Он је додао да кише успоравају жетву, али да би овим интензитетом рада жетва требала бити завршена најкасније до 15. јула.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић раније је изјавио да сматра да би реално било да се пшеница откупљује за 50 фенинга по килограму, а не како се најављује, по 37 фенинга.

"Само у случају да добије 50 фенинга по килограму пшенице сељак би могао подмирити трошкове производње, а и остало би му око 10 КМ по дулуму", рекао је Малетић и напоменуо да ће ипак пољопривредни произвођачи и ове године зависити од процјене и калкулација млинара.

У Семберији овогодишња жетва се обавља на укупној површини од 15 966 хектара, а заступљене културе су пшеница, јечам, тритикале, зоб и уљана репица.Оставите одговор