Македонија: Протест новинара

Новинари ће данас, у 5 до 12, одржати протестни марш у Скопљу због дешавања у медијској сфери, након што су три листа "Време", "Шпиц" и "Коха е ре" престали да излазе, а двоје новинара добили отказ из "Утринског весника", дјела корпорације ВАЦ, јер су један дан штрајковали због најављеног отпуштања из листа. Одлука за протест […]

понедељак, 4 јула, 2011 / 12:57

Новинари ће данас, у 5 до 12, одржати протестни марш у Скопљу због дешавања у медијској сфери, након што су три листа "Време", "Шпиц" и "Коха е ре" престали да излазе, а двоје новинара добили отказ из "Утринског весника", дјела корпорације ВАЦ, јер су један дан штрајковали због најављеног отпуштања из листа.

Одлука за протест донијета је на састанку Удружења новинара Македоније као подршка колегама из ових листова, али и због кршење права запослених у медијима.

У Независном синдикату новинара и медијских радника кажу да новинари протестом желе да покажу солидарност са онима којима је то потребно, али и да се стави до знања да су новинари организовани и да нико не може да их поткупи, нити застрашује.

Ситуација и у приватној националној телевизији А1 из Скопља се погоршава, након што је Државна управа за јавне приходе затражила исплату девет милиона евра, које власник Велија Рамковски и управа нису платили на име пореза.

У тој ТВ, 20 новинара из информативне редакције су на принидном одмору, а вијести ће трајати по десетак минута, које ће припремати дежурни тимови.

Из истог разлога, али због суме од око милион евра неплаћеног пореза, престали су да излазе и листови "Шпиц", "Време" и "Коха е ре" који су на "истој адреси" као и А1 телевизија и повезују се са истим власником Рамковским.

Рамковски и још неколико руководилаца и запослених у фирми блиској његовој породици налазе се у притовору од пре Нове године, а прошлог мјесеца почео је и судски процес због финансијских малвезација.



Оставите одговор