Данас комеморација у Јајинцима

Предсједник Србије Борис Тадић предводиће данас на стрелишту у Јајинцима у Београду државни комеморативни скуп посвећен очувању достојанственог сјећања на више десетина хиљада људи ликвидираних на том мјесту у Другом свјетском рату. Државној церемонији присуствоваће и предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и премијер Мирко Цветковић у пратњи министара. Церемонији ће присуствовати и патријарх српски Иринеј, […]

субота, 1 октобра, 2011 / 09:28

Предсједник Србије Борис Тадић предводиће данас на стрелишту у Јајинцима у Београду државни комеморативни скуп посвећен очувању достојанственог сјећања на више десетина хиљада људи ликвидираних на том мјесту у Другом свјетском рату.

Државној церемонији присуствоваће и предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и премијер Мирко Цветковић у пратњи министара.

Церемонији ће присуствовати и патријарх српски Иринеј, надбискуп београдски Станислав Хочевар, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, званичници града Београда, те дипломатски и војно-дипломатски представници више од четрдесет држава.

Присуствоваће и представници међународних организација, ратни ветерани, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог свјетског рата, представници Српске академије наука и уметности, те установа културе, науке, образовања и уметности.

Након церемоније полагања вијенаца, која ће се одвијати уз највише државне и војне почасти, великом броју српских и иностраних званичника, као и окупљеним грађанима, обратиће се бивши заточеник бањичког логора Љубомир Зечевић и предсједник Србије Борис Тадић.

По свом значају, државни комеморативни скуп на стрелишту у Јајинцима представљаће највеће окупљање такве врсте у Србији у 2011. години, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Комеморација на стрелишту у Јајинцима није само догађај чији је циљ очување достојанственог сјећања на све невино пострадале током Другог светског рата, већ и истинска прилика да се са највећег мјеста страдања у држави пошаље јединствена порука привржености антифашизму, ненасиљу, разумијевању, толеранцији и сарадњи, наводи се у саопштењу.

Стрелиште у Јајинцима код Београда представља највеће место страдања из периода Другог светског рата на територији Србије. На том локалитету брутално је убијено више од 60 000 Срба, Рома, Јевреја, припадника НОР-а, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.Оставите одговор