Доношење закона о негирању оптужница у Хрватској је правна комедија

Доношење закона којим се све оптужнице и осуде које су донесене у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним правна је комедија и политичка глупост, која води нарушавању добросусједских односа, оцијенио је потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац. Он је навео да се на сједници хрватске Владе успротивио доношењу Приједлога закона о ништавности правних аката правосудних органа […]

субота, 1 октобра, 2011 / 09:27

Доношење закона којим се све оптужнице и осуде које су донесене у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним правна је комедија и политичка глупост, која води нарушавању добросусједских односа, оцијенио је потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац.

Он је навео да се на сједници хрватске Владе успротивио доношењу Приједлога закона о ништавности правних аката правосудних органа бивше ЈНА, СФРЈ и Србије, јер би тај закон, уколико би био усвојен у Сабору, био двоструко штетан.

"Прво, овај закон неће онемогућити, али би могао да отежа и успори гоњење ратних злочинаца. Још је важније то што би отежао и успорио процес рашчишћавања оптужница према људима који су на тим пописима, а на њима има и невиних људи", рекао је Узелац за "Глас Српске" и додао да ће учинити све што је у његовој моћи да тај закон не буде усвојен у Сабору.

Он је рекао да су оптужнице које се раде у рату без довољно доказа и да је више ријечи о индицијама и сумњама него истинитим доказима, те додао да су хрватски судови на тај начин оптуживали, али и осуђивали Србе у Хрватској на високе казне.

Узелац сматра да Хрватска није иницијатор овог закона, него дио политичке снаге у хрватској Влади и то не цијела. Према његовом мишљењу, ове иницијативе се сада јављају као предизборна карта, која треба да појача предизборни набој појединих политичких партија.

Хрватска Влада је у четвртак усвојила приједлог закона којим се све оптужнице и осуде које су донесене у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним. Против приједлога закона, чије је усвајање на сједници Владе образложено страхом од правне српске агресије, гласао је само Узелац.