"Дан бијеса" у Ираку

У ирачким градовима данас је организован "Дан бијеса" по узору на сличне догађаје у арапском свијету, а више хиљада Ирачана изашло је на улице у знак протеста због корупције и недостатка основне инфраструктуре. Демонстрације се одржавају широм Ирака од Киркука, на сјеверу, до Басре на југу Ирака. Арапски свијет захваћен је протестима како би са […]

петак, 25 фебруара, 2011 / 17:47

У ирачким градовима данас је организован "Дан бијеса" по узору на сличне догађаје у арапском свијету, а више хиљада Ирачана изашло је на улице у знак протеста због корупције и недостатка основне инфраструктуре.

Демонстрације се одржавају широм Ирака од Киркука, на сјеверу, до Басре на југу Ирака.

Арапски свијет захваћен је протестима како би са власти отишли дугогодишњи режими и ради побољшања основних услуга, мада демонстранти у Ираку више пажње посвећују основним потребама и окончању корупције на промјени режима.

Више стотина људи са ирачким заставама и транспарентима изашло је на багдадски централни трг "Тахрир", који је под јаким обезбјеђењем. Војна возила и безбједносне снаге налазе се дуж улица око трга, а оближњи мост "Џамхурија" блокиран је бетонским зидовима.

На снази је и забрана саобраћаја кроз ирачку пријестоницу.

"Окупили смо се, јер желимо промјене и побољшање ситуације у Ираку. Образовни и здравствени систем је лош. Основна инфраструктура је ужасна. Нема воде за пиће, електричне енергије. Стопа незапослености расте, што омладину гура ка терористичким активностима", наводи 27-годишња Лина Али, која је члан протестне омладинске групе на интернет страници "Фејсбук" и налази се на тргу "Тахрир".

Осам година након војне акције, предвођене САД за свргавање Садама Хусеина, развој у Ираку је спор и непрестане су несташице хране, воде, електричне енергије и запослења.

Полицијски извор рекао је да су најмање два лица погинула, а 22 рањена у суковима између демонстраната и безбједносних снага у граду Хавиџи на сјеверу Ирака. Шесторо је повријеђено и граду Сулејман Пак, јужно од Киркука.

Данашњи протести углавном су организовани путем "Фејсбука" по узору на масовне демонстрације на које су позивали млади и путем којих су свргнути дугогодишњи режими у Тунису и Египту.Оставите одговор