Све јачи притисци на Гадафија

НАТО и ЕУ појачали су данас притисак на режим либијског лидера Моамера ел Гадафија и удружили снаге како би евакуисали стране држављане из те земље, док је у сједишту Уније постигнут је договор о увођењу санкција против либијског руководства. Дипломатски извори ЕУ рекли су да су чланице Уније постигле принципијелан договор о увођењу ембарга на […]

петак, фебруар 25, 2011 / 17:42

НАТО и ЕУ појачали су данас притисак на режим либијског лидера Моамера ел Гадафија и удружили снаге како би евакуисали стране држављане из те земље, док је у сједишту Уније постигнут је договор о увођењу санкција против либијског руководства.

Дипломатски извори ЕУ рекли су да су чланице Уније постигле принципијелан договор о увођењу ембарга на трговину оружјем са Либијом, замрзавање имовине и забрану путовања либијским руководиоцима.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен састао се у Мађарској са министрима одбране земаља ЕУ ради разговора о масовној евакуацији странаца из Либије, која је захваћена великим немирима.

"Ово је међународни изазов и морамо да разговарамо међусобно о опцијама које имамо на располагању како бисмо ограничили посљедице ових догађаја", рекао је Рамсусен на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће на вечерашњем састанку у Бриселу амбасадори НАТО земаља размотрити "могуће опције" и размијенити информације о "ситуацији која се брзо мијења", али није желио да саопшти више детаља.

На питање да ли се разматра војна интервенција, Расмусен је одговорио: "Сада не желим да идем у детаље. Сматрам да приоритет мора да се да евакуацији људи у невољи и можда хуманитарној помоћи."

Државе из читавог свијета улажу велике напоре да извуку десетине хиљада страних држављана из Либије због страха да ће се они наћи на удару противника Гадафијевог режима.

Око 3 000 Европљана још је блокирано у Либији, а неколико земаља послале су авионе и бродове за евакуацију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *