Расте број погинулих у уништеном граду

Број погинулих у земљотресу, који је 22. фебруара погодио град Крајстчерч на Новом Зеланду порастао је на 113, док међународни и локални спасилачки тимови претражују рушевине за евентуалним преживјелим, а њихове напоре додатно отежавају киша и хладно вријеме. Спасиоцииз земаља у којима су чести земљотреси, попут Јапана и САД, уз помоћ специјално обучених паса и […]

петак, 25 фебруара, 2011 / 17:55

Број погинулих у земљотресу, који је 22. фебруара погодио град Крајстчерч на Новом Зеланду порастао је на 113, док међународни и локални спасилачки тимови претражују рушевине за евентуалним преживјелим, а њихове напоре додатно отежавају киша и хладно вријеме.

Спасиоцииз земаља у којима су чести земљотреси, попут Јапана и САД, уз помоћ специјално обучених паса и технологије претражују рушевине трагајући за, према полицијским подацима, 228 људи који се воде као нестали, три дана након што је потрес јачине 6,3 степени Рихтерове скале погодио град Крајстчерч.

Званичници су саопштили да је до сада потрес однио 113 људских живота, али су упозорили да то није коначан број. Повријеђено је више од 2 500 људи, од којих 160 теже.

Многи нестали су студенти из Јапана, Кине, Тајвана и Индије који су дошли у Крајстчерч, један од најатрактивнијих на Новом Зеланду.

"Свима онима из далеких земаља поручујемо да су ваше породице наше породице а ваша дјеца наша дјеца", рекао је градоначелник Крајстчерча Боб Паркер у поруци породицама ученика из иностранства, обећавајући да ће спасиоци наставити са напорима.

Страховања да ће се 26-спратни хотела "Гранд чанселор", који се већ добро нагнуо на једну страну и постојала је опасност да ће пасти због каснијих потреса, сада су умањена јер су инжињери открили да се структура стабилизовала, чиме је омогућена претрага околних оштећених зграда.

Спасиоци су појачали активности око шестоспратне зграде телевизијске станице "Кантербери". Више од 50 тијела извућено је из ове зграде у којој је била и популарна школа енглеског.

Појављују се и приче о храбрим дјелима, попут љекара који су испод једне од урушених зграда морали да џепним ножем ампутирају ногу једном од преживјелих да би га извукли.

Вјерује се да је око 65 људи, укључујући и велики број несталих јапанских и кинеских студената, још унутар рушевина, гдје су плоче пале једна на другу.

Претпоставља се да је око 70 људи живо извучено из рушевинама, али је посљедњи преживјели пронађен у поподневним часовима 23. фебруара.

Инвестициона банка "ЏиПи Морган" изнијела је претпоставку да би материјална штета изазвана земљотресом могла бити око 12 милијарди долара.Оставите одговор