Дамир Миљевић: Министар Тегелтија лаже о најнижој стопи ПДВ у Европи

Економиста Дамир Миљевић, коментарисао је изјаву министра финансија у Влади Српске, те дао краћу анализу стопа пореза на додату вриједност, са нагласком на постојање и других пореских стопа, а не само једне, као што је случај код нас.

петак, 22 јуна, 2018 / 13:18

Вели министар Тегелтија да БиХ има најнижу стопу ПДВ-а у Европи. Лаже.

Најнижу стандардну стопу ПДВ-а у Европи има Швицарска и то свега 7,7% и још двије стопе ниже од стандардне. Стандардну стопу од 17 % има и Луxембург али и двије ниже од 9% и 3%.

Остале земље у Европи имају стандардну стопу ПДВ-а већу од 17% али све оне имају још најмање једну нижу стопу. Изузетак је Данска која има само једну стопу којом опорезује све и она је 25%, те Црна Гора са 21%.

У Србији је стандардна стопа ПДВ-а 20% али има и нижа стопа од 10% којом се опорезује храна, књиге и новине, хотелске и комуналне услуге.

Македонија има стандардну стопу од 18% и нижу стопу од 5%.

Хрватска стандардна стопа 25% и ниже стопе од 13% и 5%.

Толико о томе.21 КОМЕНТАРА

 1. Jeli ovo onaj ekonomski expert vlasnik mikrokreditne organizacije koja je završila u stečaju?
  Bogami jest,to je taj.Samo je fotografija iz boljih dana.Danas izgleda kao i spomenuta mikrokreditna organizacija-propalo.

 2. Чега год Миљевић био власник, то не мијења чињеницу да министар лаже „као пас“.

  1. Bogami su upitne riječi experta koji je propao u svom ličnom biznisu za koji je bio expert.Od čega danas živi i da li je prinuđen da do novca dolazi dajući ovakve izjave ili mu je za nove finansijske prevare potrebno da ga antivladini mediji navode kao poznatog ekonomistu čime mu daju na značaju.Pa sve hulje su uposlene na ovim izborima.Zar proopozicioni mediji nisu u stanju da nađu ni jednog jedinog kritičara vlade koji ima kredibilan autoritet.Meni se čini da proopozicioni mediji svjesno rade na opstrukciji opozicije jer daju medijski prostor ljudima poput Vaskovića,Vukanovića,Miljevića.Takve osobe mogu samo da odvrate ljude od glasanja za opoziciju.

  2. Šta fali Vaskoviću i Vukanoviću?
   To što su srbi kukavički narod pa se pravdaju Miletu da nisu izdajnici ni plaćenici nema veze sa njima dvojicom.
   Kredibilan autoritet kada bi stvarno kritikovao vlast narod to jednostavno ne bi mogao razumjeti jer je daleko od načina na koji se pravi novac i stiče prednost na tržištu.
   Npr. Kada bi neko želio da objasni narodu da je Srpska trajno uništena bez ikakve šanse za život onda bi neko trebao pričati o koncesijama i koncesionim naknadama kao i o zakonima koji su vezani za poljnoprivrednu zemlju i slično.
   To je srž a narodu nije zanimljivo niti konta.
   Zato služe Miljević i Bn.
   Pred nama je,ako SNSD nestane na izborima zajedno sa trabantima Markom 50% i Pinokiom neće savez za promjene dirnuti u ove gore zakone jer i oni dobro žive na Dodikovom talasu koji satire Srpsku a pritajeni papci će mu ostati vijerni i tražiti koji procenat više da mogu i oni kupiti stanove u Beču i Londonu.
   Vjerujem da je ovo o čemu pišem ugrađeno u ugovore trabantima režima,samo njima će se otimati oteto i suditi da bi se zabavio narod.
   Srpska ima samo dva puta da postane S. Koreja gdje svi osim članova partije umiru od gladi ili druga najveća ludnica na balkanu posle Srbije Aleksandra Vučića.

 3. Sada o tekstu.
  Ko hoće da vidi kako funkcionišu te dvije stope PDV u Hrvatskoj o kojima piše Miljević neka dođe u Brčko a vjerujem da je isto i u Šamcu,Brodu ili Gradišci.
  Dolaze iz Hrvatske da kupuju kod nas samo najgore i najjeftinije proizvode iz Srbije i Bosne.
  Nećeš ih nikada vidjeti da kupuju u Merkatoru ili boljem tržnom centru.
  Samo idu na deponije smeća i traže papire za povrat PDV. A našim BiH carinicima već je pun kurac Hrvatske,ako bosanac ode tamo i kupi skupu jaknu pa traži povrat PDV majmuni su u stanju nazvati našu carinu po 50 – 100 puta da prijave svako vozilo.
  Teški šupci,bolesnici i sirotinja EU.
  Baš kako je Pervan rekao:
  – pizda za kunu.
  Našem PDV sistemu se nema šta prigovoriti,osim što je UIO leglo javašluka i stranački uhljeba pa nikada nisu krenuli sa smanjivanjem osnovice za ulazak u PDV a samim tim povećavanjem broja obveznika.
  Nema niti jedan racionalan razlog da danas sve i jedna firma ili obrt nije u sistemu PDV.
  Ali to kao što sam pisao narodu nije zanimljivo niti vole ovu zemlju niti sami sebe da bi pošteno plaćali porez.

 4. Младене,

  нажалост је тако, народ не разумије одакле вјетар дува, нису случајно у свијету најсиромашнији народи- земље, управо оне-они које имају највише природних ресурса.

  Република Српска на број становника, привреду и природне ресурсе које је наследила после рата, могла је данас бити убједљиво најразвијенији дио бивше Југославије.

  Све нам се ово дешава по сценарију,привреда је плански уништена, увозни лобији су све преузели, сад је увелико у току последњи чин удруженог злочиначког подухвата, преузимање природних ресурса.

  Све се то дешава док вајни политички и економски аналитичари годинама преко (не)зависних медија причају намјенску-шупљу причу,слуђујући народ, на шта сам годинама указивао.

  Због тога сам се као родољуб, човјек који се разумије у привреду и укључио у борбу за природне ресурсе, последњу шансу за биолошки опстанак Срба на овим просторима.

  У једно сам сигуран 100%, ако зелени не преузму одговорност за природне ресурсе,као што су то прије пар деценија преузели у најразвијенијем дијелу Европе, ускоро нам неће бити потребан ни назив Република Српска.

  Бићемо приватно власништво домаћих и страних битанги, односно, биће сваки Србин који овдје остане подстанар и слуга на властитој земљи.

  Велемајсторски нас одрађују, на све што сам указивао као негативну појаву, успут нудећи рјешења, нажалост се обистинило, или је у току,нећу се предати, али се искрено бојим да ћу после душманлука који сам себи народ ради,бити поново у праву.

  Моје је било да се борим за овај Божији дар који је остављен свима нама, све наше породице ће јесенас одлучити, да ли ће бити власници природних ресурса,што јесу и по Божијем и по владајућем Закону, или ће и то дати оним истим који су их оставили без посла, а дјецу без срећне младости и извјесне будућности.

 5. @mladen i apostrof
  eto glup narod,ne konta ozbiljnu kritiku pa mu mrsomudi poput Vukanovića i Vaskovića moraju otvarati oči i to preko dobronamjernih ćirilićnih portala i „nezavisnih“ televizija tipa RTVBN.
  A da nije upravo suprotno,da je narod pametan,strpljiv,nagledali se ljudi svakakve fukare i analitičara pa im se nemože uvaljivati muda pod bubrege.Jednostavno,ozbiljna kritika bi pokazala da je najveći problem ovog društva upravo opozicija koja očekuje da je zapad dovede na vlast tako što će isceniranjem nemira i protesta oslabiti podršku vlastima.
  Postoji veliki prostor za kritiku vlasti,ali opozicioni lideri su tu samo radi sebe samih i većinom su političari po zanimanju,ne razumiju ni privredu ni ekonomiju,o nauci, tehnici i tehnologijama da ne govorimo.Ne primjećuju ni globalne promjene,kako političke tako i geopolitičke i geoekonomske.
  Strašno je za opoziciju da je čak i Dodik počeo da spominje pogubnost neoliberalnog kapitalizma,a da niko u opoziciji nema čak ni mišljenje o privrednom i ekonomskom sistemu u kome se nalazimo.

  1. Naravno da vjerujem.
   Sav istočni lager je gladovao pod SSSR da bi oni mogli praviti atomske ko kobasice.
   Sjeverna Koreja odnosno narod do sada je pojeo sve crve i mrave da bi opstali.
   Sranje sa nuklearnim bombama je američka matematička podvala. Jedva je i zapad napravio to što je napravio a zatim predao palicu istočnoj bijedi da oni budu prvi i najjači.
   Jugoslavija bi izumrla da je Tito odlučio ići u tom smijeru

 6. Odakle ti ideja da je bilo ko u istočnom bloku gladovao?Uh koliko stereotipa u par komentara.Tebe stvarno ne treba uvjeravati u suprotno,pretpostavljam da vjeruješ i da je Kim raketom ubio teču i pojeo ga sa najbližim generalima.

  1. Tipicni Srpski Mladjo je odvratno stvorenje na mnogo nivoa. On je neuk i neobavešten. Ovo samo po sebi nije greh, ali je, nažalost, kombinovano sa gotovo patološkim insistiranjem da ono što on zna treba i valja znati, a ono što on ne zna ne samo da ne treba znati nego može čoveku i da naškodi. On je bespomoćno nasukan u prošlosti.
   Srpski Mladjan je verovatno u svom životu pročitao pet knjiga (od kojih je barem jedna neka conspiracy theory bljuvotina domaćih autora), što ga ipak ne sprečava da, kad se povede rasprava o istoriji, medicini, kvantnoj fizici ili komparativnoj religiji, ima svoje mišljenje, koje će sa nametljivom opširnošću i ponešto posrćućom gramatikom iznositi sve dok svoje slušaoce ne dovede do orgazma. Pali brate Mladjo, narodnjaci su zakon!

 7. .

  Ђуро, претјерао си, пусти ти вас ботове , аналитичаре и удбаше, нисмо сви исти, ја са вама немам ништа заједничко, Ниџо заступа идеју и неукаљану идеологију зелених, оно што данас треба свакој породици, па и твојој, зар не?

  1. Ono što jest,pretjerao sam što se tiče tebe apostrofe.Izvini,nisam te trebao izjednačavati sa Mladenom.

  2. @apostrof
   Ali ako ćemo pravo i Joška Fišer je bio zeleni i uz to ministar u vladi Gerharda Šredera pa je bio jedan od glavnih zagovornika bombardovanja Jugoslavije 99.
   Čak su i ustav Njemačke pogazili
   kad su poslali njemačke trupe van granica u ratnu operaciju i to bez sagladnosti savjeta bezbjednosti UN.
   Iako su zeleni bili dio vlade i mogli da spriječe učešće Njemačke.
   Nešto od tada imam rezerve prema evropskim zelenima.

 8. Знаш колико ме боли за тебе и Јошку фишера, ја сам предсједник српских зелених, па ти мишу контај шта сам мислио.

  1. Šta si mislio da si mislio,ta zelena boja je običan smokvin list koji pokušava da prikrije golotinju političke hulje.Bar je tako bilo u slučaju evropskih zelenih kad su došli do položaja i moći.
   Da li bi kod nas bilo drukčije,s obzirom da se ti pozivaš na iskustva evropskih zelenih-a mačak?
   No,prepustimo budućnosti da nam da odgovore ako kojim slučajem srpski zeleni uspiju doći do položaja i moći?
   Nego kako se srpski zeleni deklarišu po pitanju ulaska u NATO?-pretpostavljam isto kao i Dodik.Nema ulaska dok Srbija ne uđe.Eto jednog zajedničkog stava između srpskih „crvenih“ i srpskih zelenih.Ili griješim?Ili je možda stav srpskih zelenih identičan stavu bošnjačkih zelenih?

 9. Сума сумарум, Тегелтија ноторно лаже, као уосталом и Жељка Цвијановић. Увјеравју нас да добро живимо, иако смо најгори у Европи, док млади одлазе, одлазе, одлазе…

  1. Змаjy или нисмо најгори или нисмо у Европи.Не може обоје.Ако рачунаш да смо најгори на европском континенту,нисмо.Горе је у Молдавији,горе је у Придњестровљу,горе је и у Украјини.Ако мислиш да смо најгори у ЕУ,само да те обавијестим да нисмо у ЕУ.
   Ако ћемо право горе је и у Македонији и Албанији.Чак и у неким крајевима Србије.

 10. Српски зелени су за укидање војске, то је ваљда у природи нормалних људи, али ми не би сметало да се једном ријеше војне дилеме на високом свјетском нивоу, па да ја овдје од Републике Српске направим господску државу.

 11. Хахахаха Придњестрпвље, Молдавија, Албанија лијепог смо се друштва ухватили. Него, јел Тегелтија лагио или није ??? Него шта је. Зато и замајавате.

Коментариши