Естетика убојитог: Руси брендирају тенк Т-72

Руси намјеравају да брендирају чувени тенк "Т-72", који је развијен и произведен у СССР, видљив овдје на фотографији у позадини службеног возила јединог ћириличног портала западно од Дрине. Пред Клубом ВРС у Бањој Луци, дакако.

петак, 22 јуна, 2018 / 13:09

Овај тенк је у СФРЈ успјешно копиран уочи Олимпијаде у Сарајеву, под кодним именом М-84, а покушан је и наставак његове производње у погонима у Славонском Броду гдје је склапан, но Хрватска нема ресурса бивше државе, нити свих предузећа, њих преко три стотине, који су учествовали у производњи најбољег тенка социјалистичке Југославије.

Ова руска иницијатива ће озлоједити многе копиранте њиховог дизајна.

Из руске компаније "Уралвагонзавод" наводе да је у току враћање права на интелектуалну својину борбених машина произведених у СССР-у, према захтјевима руске националне одбрамбене корпорације "Ростекс".

"Уралвагонзавод" познат је по производњи и других борбених машина, попут тенка "Т-90", оклопног возила БМПТ, као и амфибијског борбеног возила "БМП-3М".

Та фабрика производи и пољопривредне и индустријске машине, међу којима је најпопуларнији трактор "ТМВ-1".

Претходно су, према налогу "Ростекса", заштићена права на борбене машине, као што су самоходна хаубица "мста-С" компаније "Уралтрансмаша" и систем "тос-1А солнцепек" из "Омсктрансмаша".