Дачић: Ештонова нам нуди јеловник

Предсједник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да се рјешење за Косово не може постићи само у оквиру закона и устава Косова, већ да мора бити компромиса који ће задовољити обје стране. Премијер је рекао да је неспорно опредељење Владе и државног руководства да Србија има национални интерес да се приближава Европској унији. Дачић је […]

среда, март 13, 2013 / 19:11

Предсједник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да се рјешење за Косово не може постићи само у оквиру закона и устава Косова, већ да мора бити компромиса који ће задовољити обје стране.

Премијер је рекао да је неспорно опредељење Владе и државног руководства да Србија има национални интерес да се приближава Европској унији.

Дачић је на конференцији за новинаре на Копаонику, у оквиру Бизнис форума, рекао да је државни врх у понедељак имао добар састанак с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Бриселу, али да тамо није понуђен никакав документ "осим јеловника".

Рекао је да је с Кетрин Ештон договорено оно што је суштина приједлога Србије: формирање заједнице српских општина на Косову.

Премијер је додао да Београд жели да рјеши то питање, али да не постоји сагласност о томе "шта је заједница и шта ће она радити".

Став Приштине је да то буде невладина организација и да практично нема овлашћења, рекао је Дачић.

"Разговори нису лаки. Да постоји лако решење не би се ни водили преговори", рекао је премијер и додао: "Не могу да кажем да сам оптимиста… Постоји мишљење да ће Београд сада учинити све ради датума за преговоре с ЕУ, али Београд то чини због одрживог решења за Косово, а не због датума".

Према његовим ријечима, још није извјесно да ли ће Кетрин Ештон сутра доћи у Београд, што зависи од резултата њене посјете Приштини.

Ни у Европској комисији у Бриселу нису могли да потврде да ли ће Кетрин Ештон, посјетити и Београд, преноси Бета.

Дачић је поновио да у Бриселу у понедељак није потписан никакав документ и да би неки споразум, ако буде постигнут, могао бити парафиран на неком следећем састанку.Оставите одговор