Да ли Бјелорусија новим грбом најављује своју европску будућност?

Министарство правде Бјелорусије потврдило је да је у току рад на дотјеривању грба ове земље те да се припрема законско рјешење, о чему су неколико дана раније извијестили руски медији. Према ријечима министра Олега Слижевског, циљ је да нови грб "изгледа квалитетније".

понедељак, 17 фебруара, 2020 / 08:01

Грб Бјелорусије задржао је онај комунистички образац који је у свијету нестао падом берлинског зида, али има ли ова интервенција на грбу неку поруку, након самита са Русијом у Сочију?

— Не знам чему толика збрка око ове теме. Циљ је да симбол изгледа квалитетније, ништа се концептуално не мијења. Може се рећи да само добијамо бољи квалитет слике – рекао је Слижевски за бјелоруске медије.

Иако није објављен званичан приједлог измјена, Космомољска правда је објавила слику постојећег и грба са измјенама, о чему се нико није изјаснио. Носталгичари не морају да брину, класје је уз ситне поправке ту, петокрака је већа и мање оштра, а лента и слова су нешто другачији стилом и бојом. Највећа измјена је у географским детаљима: Силуета Бјелорусије је другачија, приближнија стварним димензијама, у односу на оно како се приказује на картама које визуелно предност дају сјеверној земљиној полулопти.

Још једна заоставштина СССР, глобус на грбу, биће закренут тако да на њему неће бити у првом плану некадашња совјетска заједница, већ је јасније видљива Европа.

Да ли ово нешто крупно казује?

Русија и Бјелорусија су не само савезнице, већ и братске земље. Систем и закони су им толико уједначени, да се бјелоруска власт морала правдати народу како не намјерава утапање у заједницу са Русијом, већ да ће проширити сарадњу у којој ће обе земље задржати суверенитет.

Међутим, прије пар дана, Лукашенко је саопштио да не пристаје на руски захтјев да се његова земља утопи у Русију, који је изнијет на недавном састанку делегација двије земље у Сочију, одржан седмог фебруара.

Сам састанак је протекао чудно уз кашњење домаћина који је оставио госте да чекају у Сочију док они стигну из Москве. Састанак је потом трајао кратко гледано према озбиљности теме која је најављена за разговоре, а онда су сви заједно отишли у хокејашку дворану, гдје су одиграли пријатељски меч. Очито су обе стране понијеле дресове за овакву прилику, да би у свијет отишла слика пријатељске атмосфере.

Лукашенко је протеклог петка рекао да ће разговори о блискијим односима Русије и Бjелорусије бити настављени, али да ће на столу бити само питања интегрисања економија.

Спор између двије земље је енергетски. Бјелорусија има солидно развијену индустрију, али нема довољно енергетске самосталности. Из Русије се набавља нафта, по повлаштеним условима. Међутим. бјелоруска браћа су нафту прерађивала у својим рафинеријама, а вишак извозила у сусједне балтичке земље и Пољску. Русија је протестовала јер се том препродајом осјећала закинуто – тим земљама могу продати нафту и сами, без да неко узме разлику у џеп.

минск2
Минск

Српска народна пословица о томе како у браће "кесе нису сестре" (мисли се на кесе у којима су се некад држали дукати) се још једном показала тачном, па је пред Бјелорусију очито стављено на избор да нафту плаћа по уобичајеној цијени, или да продајом трећој страни руководи Москва.

Ако Москва подигне цијену нафте на ниво цијена на свјетском тржишту, Бјелорусија ће изгубити до пет одсто свог бруто друштвеног производа. Према неким подацима, петину свог БДП Белорусија прави тако што у својим рафинеријама прерађује руску нафту и потом је извози. Када се на то дода да Минск дугује Моксви 7,6 милијарди долара, што је око 40 одсто њеног спољног дуга, јасно је у чијим рукама је бјелоруски социјални мир.

Чини се да би већи губитак био да Бјелорусија остане без Русије, него обратно. А није ни јасно колико је Бјелорусија спремна за своју европску будућност, коју најављује преправљени грб.. Уколико је објављена слика тачна, а не нека врста обавјештајног препуцавања.