Цунами оборио и цијену нафте

Цијене нафте пале су данас на међународним тржиштима на најнижи ниво у посљедње двије седмице, након што су катастрофалан потрес и цунами у Јапану озбиљно пољуљали повјерење улагача широм свијета. На лондонском тржишту цијене сирове нафте пале су 2,20 долара – на 111,64 долара за барел, након што су се накратко спустиле и на 111,16 […]

понедељак, март 14, 2011 / 15:12

Цијене нафте пале су данас на међународним тржиштима на најнижи ниво у посљедње двије седмице, након што су катастрофалан потрес и цунами у Јапану озбиљно пољуљали повјерење улагача широм свијета.

На лондонском тржишту цијене сирове нафте пале су 2,20 долара – на 111,64 долара за барел, након што су се накратко спустиле и на 111,16 долара, најнижи ниво од 25. фебруара.

На америчком тржишту цијене су биле мање за 2,06 долара спустивши се 99,10 долара за барел, накратко и на 98,55 долара.Очекује се да ће потражња за нафтом из Јапана, другог свјетског потрошача енергије, пасти у краткорочном и средњорочном периоду будући да ће привредне активности те земље вјеројатно бити пригушене након разарања проузрокованих најјачим потресом у историји и великим цунамијем, сматрају аналитичари.

Према процјенама, тржишта нафте и даље ће црпити подршку из немира на сјеверу Африке и на Блиском Истоку. У Либији се снаге Муамара Гадафија боре против побуњеника за контролу над градом Брега, док Француска настоји да увјери свијет да треба увести зону забране летења над Либијом. Производња нафте више је него преполовљена, с уобичајених више од 1,6 милиона барела дневно.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) саопштила је да је цијена барела њене нафте у петак износила 109,18 долара, што значи да је била нижа 1,53 долара у односу на дан раније. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *