Чуло се до Шереметјева: Тужилац Менинга назвао издајником

Војни тужилац мајор Ешден Фејн истакао је у завршној ријечи на суђењу америчком војнику Бредлију Менингу, који се терети за одавање података Викиликсу, да је он на тај начин издао своју земљу и заложио се за осуђујућу пресуду. Тужилац је, на крају суђења које се одржава у војној бази Форт Мид у Мериленду, рекао да […]

петак, 26 јула, 2013 / 07:37

Војни тужилац мајор Ешден Фејн истакао је у завршној ријечи на суђењу америчком војнику Бредлију Менингу, који се терети за одавање података Викиликсу, да је он на тај начин издао своју земљу и заложио се за осуђујућу пресуду.

Тужилац је, на крају суђења које се одржава у војној бази Форт Мид у Мериленду, рекао да Менинг представља „неодговорног, себичног издајника”, који је знао да ће непријатељи Америке доћи до докумената које је предао Викиликсу.

„Он је положио заклетву да ће чувати повјерљиве информације, али је злоупотребио повјерење које је добио”, додао је мајор Фејн, оцијенивши да је Менинг само желио да се прочује за њега.

Херој у сјенци Пицине побуне

Он је навео и да је Менинг прошао обуку и да је због тога знао да документа која предаје могу да доспију и у руке терориста.

Тужилаштво је искористило сат и по за завршну ријеч, уз најаву да ће говорити још два сата. Након тога ће одбрана изнијети своју завршну ријеч.

Амерички сужањ Менинг: Народ мора знати праву цијену рата

У случају да буде проглашен кривим, Менингу пријети казна доживотног затвора.

Медији оцјењују да би исход пресуде Менингу могао да има утицаја и на кривични процес против Едварда Сноудена, ако он икада буде изручен Сједињеним Америчким Државама.