Црнски и Горски:Српски писци нису избачени

Члан групе за припрему програма за матерњи језик у основним школама у Црној Гори, књижевник Владимир Војиновић, демантовао је у суботу тврдње појединих медија да се у школама убудуће неће учити дjела српских писаца. Војиновић је за подгоричку "Побједу" од суботе казао да у наставном програму за црногорски језик и књижевност дjела српских писаца чине […]

субота, 20 августа, 2011 / 18:23

Члан групе за припрему програма за матерњи језик у основним школама у Црној Гори, књижевник Владимир Војиновић, демантовао је у суботу тврдње појединих медија да се у школама убудуће неће учити дjела српских писаца.

Војиновић је за подгоричку "Побједу" од суботе казао да у наставном програму за црногорски језик и књижевност дjела српских писаца чине петину "од укупног броја ауторских текстова" и навео да су, с друге стране, у наставним програмима у Србији црногорски аутори заступљени минимално.

"Текстови црногорских писаца чине само 1,57 одсто укупног броја ауторских текстова, који се по правилницима о наставном програму за основну школу изучавају у оквиру предмета Српски језик и књижевност у Републици Србији… С друге стране, у актуелном програму за црногорски језик и књижевност 21,5 укупног броја ауторских текстова су дjела српских писаца", казао је Војиновић.

Поједини медији раније су објавили да се у школама у Црној Гори од ове године неће изучавати дjела српских писаца попут Јована Јовановића-Змаја, Десанске Максимовић, Милана Ракића и Јована Дучића.