СДП: Радикализација стања никоме није потребно

Социјалдемократска партија БиХ саопштила је, поводом Извјештаја о исламофобији Ријасета Исламске заједнице БиХ, да радикализација стања и подизање тензија данас никоме није потребно. "Само они, којима није стало до БиХ као мултиетничке заједнице равноправних народа и грађана, могу тражити разлоге за радикализацију ионако тешког стања, те подизање тензија које данас нису потребне добронамјерним људима", наводи […]

субота, 20 августа, 2011 / 21:12

Социјалдемократска партија БиХ саопштила је, поводом Извјештаја о исламофобији Ријасета Исламске заједнице БиХ, да радикализација стања и подизање тензија данас никоме није потребно.

"Само они, којима није стало до БиХ као мултиетничке заједнице равноправних народа и грађана, могу тражити разлоге за радикализацију ионако тешког стања, те подизање тензија које данас нису потребне добронамјерним људима", наводи се у саопштењу.

Извјештај који је Ријасет представио 18. августа, а у којем се наводи да су Савјет министара БиХ, Обавјештајно безбједносна агенција, као и институција Омбудсмена исламофобичне и промовише војни муфтија, за СДП БиХ је порука која не треба никоме ко жели да јача БиХ.

У овој странци сматрају да је извјештај непотребан, јер на једнак начин третира људе који су, како кажу, стварни рушиоци земље, као и оне који чине све, не само да је заштите, већ и ојачају."Крајње је неприхватљиво да се у исти ранг са тим људима етикетирају и сврставају међународни званичници, челници иституција и установа БиХ, независни интелектуалци и новинари који су својим досадашњим радом и дјеловањем показали да су искрени пријатељи БиХ", наводи се у саопштењу СДП-а.

Ову странку посебно је, како кажу, забринула чињеница да је објављивање Извјештаја услиједило у мјесецу Рамазана."Начин на који је и у које вријеме овај извјештај презентован иде у прилог чињеници да се ради о неаргументованом позиву на одстрел одређених људи. Ово је позив на даљу разградњу у друштву којем су неопходни дијалог јединство и заједничка акција на спашавању онога што је у БиХ преостало", наводи се у саопштењу.

У Извјештају о исламофобији 2004-2011 етикету исламофобила, између осталих, добили су сценариста Феђа Исовић, новинари Сенад Пећанин, Авдо Авдић, Жељко Иванковић и покојни Сеад Фетахагић. Међу исламофобилима су и Тужилаштво БиХ и некадашњи шеф Одсјека за организовани криминал и корупцију, међународни тужилац Дру Енгел.