Џефри Фелтман одбројао дане Гадафију

Дани либијског вође Моамера Гадафија су одбројани, док побуњеници остварују војне побједе а лидери опозиције морају да раде заједно како би се припремили за власт, рекао је данас помоћник америчког државног секретара Џефри Фелтман. "Сасвим је јасно да се ситуација преокренула против Гадафија. Опозиција наставља да напредује на бојном пољу, а његове снаге све више […]

субота, 20 августа, 2011 / 17:58

Дани либијског вође Моамера Гадафија су одбројани, док побуњеници остварују војне побједе а лидери опозиције морају да раде заједно како би се припремили за власт, рекао је данас помоћник америчког државног секретара Џефри Фелтман.

"Сасвим је јасно да се ситуација преокренула против Гадафија. Опозиција наставља да напредује на бојном пољу, а његове снаге све више слабе", рекао је Фелтман на конференцији за новинаре након сусрета са вођама побуњеника у Бенгазију.

Он је додао да је вријеме да Гадафи иде и да су његови дани одбројани.

Фелтман је позвао вође побуњеника да поштују људска права и осигурају општу представничку владу након одласка Гадафија.

"Вође опозиције треба да раде заједно и успоставе владавину права као и транспарентне и одговорне институције", рекао је он.

Фелтман је истакао да САД подржавају напоре изасланика УН да испослује рјешење, али Гадафи се још није сложио са захтјевима Вашингтона и других да се повуче са власти.

"До сада није испуњен кључни захтјев, а то је повлачење Гадафија", рекао је Фелтман.

САД су признале побуњенички Прелазни савјет као легитимну власт Либије.

Вашингтон је помогао побуњеницима подршком НАТО бомбардовања против снага Гадафија, иако су америчке трупе играле споредну улогу од почетка војне интервенције, остављајући у вођству француске и британске авионе.

Војно напредовање побуњеника убрзано је протеклих седмица, посебно на западу земље на прилазима Триполију.

Али и сама опозиција је подијељена што се посебно видјело када је убијен шеф војске побуњеника Абдел Фатах Јунес крајем јула под неразјашњеним околностима.