Црногорци издали саопштење подршке Симићу: Дижемо глас против удружења која громогласно ћуте на нарушавање основних права

Удружење новинара Црне Горе /УНЦГ/ изражава протест чињеницом да је предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу забрањено да уђе у Хрватску, те поручује да се професија новинара не смије кажњавати стварањем забране кретања, већ је треба помагати и афирмисати.

четвртак, 17 августа, 2023 / 22:04

У саопштењу УНЦГ подсјећа се да је право на рад и на слободу кретања једно од основних људских права и да Хрватска, као чланица ЕУ, треба да гарантују слободу кретања и приступ информацијама новинарима.

Из удружења су позвали генералног секретара Међународне федерације новинара Мају Север, која је из Хрватске, да реагује на ове немиле сцене, с обзиром да је на поменуту функцију дошла управо својом борбом за права новинара у Хрватској и шире.

"УНЦГ диже глас и против свих удружења новинара у региону и Европи, који громогласно ћуте ових дана док им се колеги Симићу не да ни слободно кретање да би обављао свој посао и задатке своје матичне куће РТРС-а", додају из удружења.

Ово црногорско удружење дало је пуну подршку Симићу у његовом професионалном и непристрасном раду у шта су се, како наводе, могли увјерити сви који прате његов рад.

Новинар Данијел Симић задржан је јуче на граничном прелазу Батровци са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, а потом му је уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.

На рјешењу није назначено да ли је Симићу трајно забрањен улаз.Оставите одговор