РТРС: Осуде из Српске и Србије због забране уласка у Хрватску новинару Симићу (ВИДЕО)

Забрана уласка новинару Данијелу Симићу у Хрватску – удар је на његова основна људска права, поручују из Републике Српске.

петак, август 18, 2023 / 08:26

Подршка осим колега из Српске стиже и из Србије и Црне Горе. Али не и од новинарске заједнице у БиХ, нити ОЕБС-а који су до јуче били најгласнији заштитници новинара – бар оних, који не заступају ставове у интересу Републике Срспке. Слобода говора вриједи, изгледа, само за неке новинаре.

Рјешење о забрани уласка у Хрватску које је новинар Данијел Симић добио од Граничне полиције Хрватске – не садржи ништа, осим личних података лица одбијеног за улаз у Хрватску и печата и потписа службеног лица.

На рјешењу није назначено ни да ли је Симићу трајно забрањен улаз.

Након свега, Симић је очекивао поштивање принципа новинарства.

– Данас имамо цитав низ људи плаћених из САД а и ЕУ или других земаља НАТО који заправо настављају хајку против мене коју су почели хрватски обавјестајци и што би рекао старац Вукашин из Клепаца "они су на истом задатку и само раде свој посао" – навео је Симић.

Прогон колеге и предсједника Удружења новинара Републике Српске је јасна порука да свако онај ко беспоговорно не подржава НАТО блок, успротиви се или има критичку мисао, сносиће посљедице.

– Њему ће бити забрањена слобода кретања, слобода изражавања биће му угашен медиј, биће прогоњен, биће судски прогоњен, подизаће оптужницу против њега – сматра Бранимир Ђуричић, предсједник Скупштине удружења новинара Републике Српске.

Подршка Симићу стиже и из Удружења новинара Црне Горе и Србије.

Кажу, уплитање обавјештајних служби је неприхватљиво.

– Очигледно је да је у питању демонстрација силе. Јер је по стандардима Савјета Европе и ЕУ слобода кретања и слободан приступ информацијама и новинарима заиста Европски стандард – навео је Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара из Србије.

Подршке за Симића нема из БХ-а удружења новинара који су, подсјетимо, новинарска права бранилили не бирајући средства.

– Данас нема ни демонстрација, ни протестних писама, саопштења новинара, оних храбрих твитова или колумни на какве смо навикли али само у једном случају – истакао је Ђуричић.

На цијели случај али и ћутање новинара у Републици Српској као и бројних невладиних организација, реаговао је и премијер Српске.

– Нажалост, то ћутање много говори и жао ми је због тога што су поједини новинари из Републике Српске дозволили себи да заћуте на овакво кршење слободе и права на новинарско тачно и истинито извјештавање и доведу под сумњу свој кредибилитет у обaвљању новинарског посла – поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Да је ово безочан удар на основна људска права новинара Данијела Симића, сматра српски члан Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановића.

– Најоштрије осуђујем овај срамни чин. Од релевантних институција Хрватске и ЕУ захтијевамо да нам објасне да ли европске вриједности подразумијевају ограничавање слободе кретања новинарима због њихових јавно изречених ставова. Колико новинара бисмо требали да третирамо на овај начин да бисмо испунили критеријуме Европске уније – навела је Цвијановић.

Иста питања поставили смо и Делегацији Европске уније у БиХ. Лоптицу су пребацили на Брисел. али одговор нисмо добили. Данас из ОСЦЕ-а ни гласа, иако су још јуче, оштро осуђивали напад на новинаре подјећајући на Одлуку Министарског савјета ОСЦЕ-а, по којој између осталог, позивају и нa поштовање значаја независног новинарства. Да ли је цензура мишљења и изражавања европски стандард коме тежимо и чије поштовање од нас траже, пита предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

– Чисто сумњам да ће Хрватска забранити улазак и новинарима ЦНН и осталих свјетских медијских кућа који су извјештавали из Украјине – тврди Нешић.

Новинари су дио фронта, а подршка Запада ће засигурно изостати у овом случају, сматрају новинарски стручњаци из Београда.

– Ми то доста наивно схватамо, не разумијем колики је улог Запада у Украјинској кризи – рекао је Слободан Рељић, медијски стручњак из Београда.

А док мук траје са Запада и Европе, Данијел Симић неће ћутати.

Тражиће, каже, званично објашњење Републике Хрватске, због тортуре коју је прошао.Оставите одговор