Мира Костовић одржала предавање Невладинићима: Направите списак важнијих и неважнијих новинара по вашим мјерилима

Потпредсједница Удружења новинара Републике Српске, реаговала је на непотписан текст и његову најаву на порталу финансираном од Владе Сједињених Америчких Држава, а који помиње удружење у чијем је руководству.

петак, август 18, 2023 / 09:01

Њено јавно реаговање преко друштвених мрежа преносимо у цјелости, уз још неке допуне овог самопонижавајућег текста који су објавили људи који ни не крију да су финансирани из иностранства:

Герила.инфо – Стварно сте ово написали?

"Данијел Симић је, иначе, предсједник Удружења новинара Републике Српске. То удружење основано прије неколико година сматра се за новинарско удружење блиско властима у Републици Српској и у њему нема познатијих новинара из Републике Српске."

Ко сматра?

Као новинар се никада не бих усудила да помислим, а не да оцијеним да ли је неко познатији или непознатији новинар.

Шта вам то уопште значи?

Због ове ваше реченице, а узимајући у обзир функцију коју обављам у Удружењу новинара Републике Српске, дужна сам да вам кажем да сам са властима блиска у истој мјери као и са онима који нису власт. На било ком нивоу.

Ако имате неке личне или професионалне анимозитете према колегама, то вам заиста не даје за право да се овако обраћате Удружењу и његовим члановима.

Молим вас да јавно, као што сте и ову реченицу, напишете списак важнијих и неважнијих новинара у Републици Српској по тим вашим мјерилима.

Да сви знамо како нас рангирате и зашто то уопште радите.

(цитат завршен)

Герилци за паре оних који су убили Че Гевару – незналице које пишу лажне вијести

Сам овај опис у којем су они ваљда "познати новинари", док су чланови УНРС анонимни безвезњаци, уз одреднице "сматра се", као прво садржи материјалну грешку! Нешто што је ноћна мора сваког новинара.

Удружење новинара Републике Српске, што је провјериво у документима Министарства правде у Влади Републике Српске, основано је 1996. године, а не "прије неколико година", као што наводи непотписан текст на страницама овог медија. Редакција је након објаве овог чланка у којим их просвјећујемо са Фронтал.РС у обавези да објави деманти, али они лажи објављују спокојније од других, јер им иста та америчка влада финансира и правну заштиту.

Нема потребе посебно доказивати да је Герила.инфо и сродне групације самохвалисавих и себи лично "познатих" новинара, оно што се по америчком закону из 1938. године назива "страни агент". Истина је да је оснивач Фронтал.РС за њих, а и за друге употребљавао такав термин, па због тога и он и Фронтал.РС тужен од сродне организације, с демантијем да није говорио о "издајницима". Посебно у контексту Гериле.

"Да би нешто издали, морали би прво томе претходно припадати", образложење је које је на овакве оптужбе више пута јавно изговорио Дани(ј)ел Симић, који овакве назива збирним именом Невладинићи. С тим што то Симић чини аргументовано и са доказима, док Герила.инфо спада у домен обичних плаћених таблоидиста, који раде за новац из иностранства. Самим тим и јесу "страни плаћеници", свиђало им се то или не.

Руска Федерација никада није уплатила ни један фенинг Фронтал.РС, а Герили.инфо кров над главом и плате обезбјеђује (између осталих) Влада Сједињених Америчких Ентитета. Занимљиво је како зазивају проблеме за Симића "због начина на који је ушао у Украјину", што је формулација и податак који може кандидовати искључиво онај који размишља да је злочин радити новинарски посао на неком мјесту и окружењу, само јер се то једном режиму (у овом случају из Кијева и Вашингтона) то не допада. Формулацијом "незванично сазнајемо" се потврђује да су Невладинићи из Герила.инфо у контакту и садејству са обавјештајним круговима, који су Симића привремено лишавали слободе, односно да раде по истом задатку и са истим намјерама.

Обзиром на изречено, они су посљедњи који би требали да се представљају као "независни" и стављају друге новинаре под наводнике. Посебно да више икада Невладинићи, а посебно ови, некоме замјерају "непотписан текст". У овом случају је текст код Герила.инфо потписан као редакцијски, те ми ово схватамо као збирни став ове организације и свих њених чланова. Што је сасвим у реду и њихово људско право.

Оно што немају право је да лажу и износе материјалне неистине, а раде то некажњено.

У остатку, доносимо њихов јасно личан, материјално нетачан и острашћен текст (пресловљен на српско писмо, јер они мултиетнички и за амерички новац пишу искључиво латиницом).

Читаоцима остављамо могућност коју ови медији никада не пружају – да донесете сами свој закључак.

Забрана уласка у Хрватску "новинару” Симићу и Додикова "одбрана” новинарских слобода

Данијел Симић који се представља као новинар и предсједник Удружења новинара Републике Српске задржан је јуче на граничном прелазу Батровци са хрватске стране и није му, након задржавања од неколико сати, дозвољен улазак у Републику Хрватску. Симић је, пренијели су неки медији, рекао како му није објашњено због чега му се тачно не дозвољава улазак у Хрватску. Ништа, за сада, на питања Герила инфо нису одговорили ни из Министарства иностраних послова Републике Хрватске.

Симићу је, сазнајемо незванично, улазак забрањен на основу инсистирана СОА (Сигурносно обавјештајна агенција Хрватске). То значи да у тој агенцији сматрају да он представља опасност по безбједност у Републици Хрватској али то је уопштено образложење које се увијек користи у сличним ситуацијама.

"Прво ме гранична полицајка са шалтера одвојила са стране. Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће "доћи колеге да обаве разговор са мном” и да сачекам мало. Али да "неће из Загреба, па ће бити брже’. То мало се растегло на два сата чекања", свједочи Симић а преноси Фронтал.

Он наводи и да су га на граници испитивали у вези његовог одласка у Украјину гдје је ишао као извјештач РТРС-а али и на околности његовог испитивања заробљеног хрватског плаћеника у Украјини. Његов разговор са заробљеником из Хрватске који се борио на украјинскојс трани је емитован на РТРС_у.

Незванично, Симић проблема има или их тек може имати и због начина на који је ушао у Украјину.

Данијел Симић је, иначе, предсједник Удружења новинара Републике Српске. То удружење основано прије неколико година сматра се за новинарско удружење блиско властима у Републици Српској и у њему нема познатијих новинара из Републике Српске. Сам Симић је као предсједник тог удружења различитим новинарима и активистима у Републици Српској јавно "лијепио” етикете страних плаћеника и издајника.

Занимљиво, након вијести да је Симићу забрањен улазак у Хрватску огласио се предсједник Републике Српске Милорад Додик који је Симићево задржавање и недозвољавање преласка границе назвао притиском на слободу медија и кршењем основних људских права. Додик је још питао зашто на све ћуте медијска удружења у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Парадокс је што то Додик пита док се спрема да потпише указ на криминализацију клевете чиме ће бити угрожена слобода медија и слобода говора у Републици Српској. Милорад Додик је, иначе, неко ко је у Републици Српској највише склон нападима на новинаре које вријеђа, назива издајницима и страним плаћеницима.

Реаговала је и члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. Она је рекла да је ово примјер безочног удара на основна људска права новинара. Предсједник НСРС Ненад Стевандић је такође осудио однос према Симићу. Ни Цвијановићева ни Стевандић никада нису осудили ни Додиково, прије свега, а ни Симићево етикетирање и вријеђање новинара у Републици Српској.

ГЕРИЛА инфоОставите одговор