Човић: Састанци око формирања Савјета министара увелико почели

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је данас почео билатералне састанке са предсједницима других странака о формирању Савјета министара и да очекује да ће до краја седмице бити финализована идеја о њиховом заједничком састанку.   "Већ јутрос сам разговарао са предсједником ХДЗ-а 1990 Божом Љубићем, данас ћу сигурно разговарати са предсједником СДА Сулејманом […]

среда, 24 августа, 2011 / 23:34

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је данас почео билатералне састанке са предсједницима других странака о формирању Савјета министара и да очекује да ће до краја седмице бити финализована идеја о њиховом заједничком састанку.

  "Већ јутрос сам разговарао са предсједником ХДЗ-а 1990 Божом Љубићем, данас ћу сигурно разговарати са предсједником СДА Сулејманом Тихићем, данас или сутра са предсједницима СДС-а Младеном Босићем и СНСД-а Милорадом Додиком", рекао је Човић новинарима и додао да жели да разговара и са другим страначким лидерима, међу којима и предсједником СДП-а Златком Лагумџијом.

Изразивши увјерење да ће се до краја седмице изаћи са идејом о заједничком састанку, Човић је рекао да је о томе рано говорити док се не заврше билатерални састанци.

Према његовим ријечима, прошло је вријеме надмудривања и потребно је крајње одговорно сјести како би БиХ што прије добила власт и како се не би понављало да свјетски политичари, попут њемачке канцеларке Ангеле Меркел, због тога заобилазе БиХ.

Човић је потврдио да ХДЗ БиХ и даље предлаже Борјану Кришто за предсједавајућег Савјета министара.

"Међутим, ако ХДЗ БиХ не би имао бар 10 предсједавајућих Савјета министара у својим редовима, онда то не би био озбиљна политичка странка коју подржава више од 60 одсто хрватског бирачког тијела у БиХ", истакао је Човић.

Он је додао да кад се утврди концепт Савјета министара неће бити тешко изабрати предсједавајућег.

"Имамо врло јасан концепт да предсједавајући треба да буде из реда Хрвата, а то припада ХДЗ-у. Хрватски блок треба да добије још два министарства, четири министарства треба да припадну српском блоку и три бошњачком", прецизирао је Човић додавши да је потребно постићи и договор о ротацији у Савјету министара.

Према Човићевим ријечима, ако БиХ у септембру не буде имала формиран Савјет министара, то ће бити још један куриозитет у БиХ.

"Све то говори да је потребно хитно промијенити Изборни закон и обезбиједити да легитимни представници сва три конститутивна народа у разумном периоду дођу до могућности да успоставе власт", истакао је Човић.

Уколико то не буде урађено, додао је, потребно је да се јасно зна у ком периоду неко други треба повући неки други потез.

Нећемо још дуго подносити Владу Федерације

ХДЗ БиХ врло јасно ће ставити до знања да неће дуго подносити нелегалну и неуставну Владу Федерације БиХ, јер се овим руши и БиХ, изјавио је данас у Сарајеву предсједник ХДЗ-а Драган Човић.

Према његовим ријечима, нико не може очекивати од ХДЗ-а БиХ да као убједљив изборни побједник пристане да Хрвате у федералној власти или неком другом нивоу власти представљају Хрвати који имају промил гласова и који представљају параван неким политикама.

"Тренутно немамо федералну владу успостављену у складу са законом и уставом, она је успостављена привременом одлуком високог представника и тако се односимо према њој", рекао је Човић новинарима.

Осврћући се на досадашњи рад федералне владе, Човић је оцијенио да су се њени чланови бавили тиме како да своје рођаке и блиске људе именују у надзорне одборе, како да смијене легалне надзорне и управне одборе, те управе појединих јавних институција у сред мандата, што је незапамћено у БиХ.

"У 15 или 16 година од Дејтона то се није дешавало, а сад нам демонстрирају нови начин функционисања државе", нагласио је Човић и додао да су сви они који мисле да све ресурсе Федерације ставе под контролу једног народа или странке на добром путу да униште БиХ.

Према његовим ријечима, ХДЗ БиХ учиниће све да власти на нивоу БиХ, ентитета и кантона буду у складу са законима и важећим уставима у БиХ, те састављене од легитимних представника конститутивних народа.

"Без свега тога ми немамо власт", поручио је предсједник ХДЗ.

Он је упитао шта ће се десити ако се Савјет министара формира тако да ниједна његова одлука не може бити проведена по вертикали?

"То значи да Савјет министара треба да чине политичке странке које су и на нивоу ентитета и кантона, јер тада можемо рећи хајде да у ове преостале три године нешто квалитетно урадимо. Све остало би било изигравање јавности и гласача", закључио је Човић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *