ЦИК БиХ свирала крај за Изборе 2022.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине потврдила је резултате Општих избора у БиХ, одржаних 2. октобра, за све нивое власти.

четвртак, 3 новембра, 2022 / 18:56

Према потврђеним резултатима, чланови Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког, српског и хрватског народа су Денис Бећировић, Жељка Цвијановић и Жељко Комшић.

Предсједник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредсједници из реда бошњачког и хрватског народа су Ћамил Дураковић и Давор Прањић.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а слиједе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких мјеста освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП.

Највише мандата за Народну скупштину Републике Српске освојио је СНСД, а слиједе га СДС и ПДП.

СДА и ХДЗ освојили су највише мандата за Парламент Федерације БиХ и кантоналне скупштине.

На одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата је било 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одјелу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтјеве за поновно бројање.

ЦИК је саопштио да је Апелационо вијеће Суда Босне и Херцеговине све жалбе одбило као неосноване или је одбацило, те су се стекли услови за потврђивање Општих избора.

Одлука о потврђивању резултата донесена је једногласно.

Чланица Централне изборне комисије Вања Бјелица Прутина, првобитно је једина гласала против утврђивања резултата избора.

"Ја лично имам одређене дилеме у смислу образложења појединих одлука Суда БиХ. Као правник имам право на нека своја тумачења… Али Апелациони одјел је тај који одлучује о изјављеним жалбама и као легалиста, дужна сам поштовати одлуке Апелационог одјела Суда БиХ, па ћу искључиво из тог разлога подржати одлуку о потврђивању резултата избора", рекла је Прутина Бјелица.

ЦИК је обавијестио све кандидате који су освојили мандате да могу лично у сједишту ЦИК-а потписати изјаву о одбијању мандата, уколико желе да ЦИК додијели замјенске мандате прије одржавања конститутивних сједница органа власти у којима су освојили мандат.

Предсједник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић је рекао да од данас теку сви рокови везани за успоставу власти, прописани уставима на свим нивоима.