Министар Лукач о ЕУФОР, ЕУРОПОЛ, сајбернасиљу и клевети као кривичном дјелу

Већ смо започели одређене разговоре у министарствима и Влади ангажујући стручна лица и гледајући искуства из нашег окружења. И Србија и Хрватска имају законом регулисану материју клевете и увреде. Ми то немамо.

четвртак, новембар 3, 2022 / 19:08

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, гостујући у БХТ1 Уживо, испричао је оно што је дошло до полиције у случају младића из Лакташа који је извршио самоубиство, а то је покренуло питање санкционисања оних који пласирају и потичу такве садржаје. Министар је говорио и о сајбер насиљу, о сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом и ЕУФОР-ом, те обуци полицајаца Републике Српске.

"Младен Дулић је пријавио случај полицији и тражио помоћ, то је тачно, рекао да је доживио исмијавање, чак је навео у пријави да му је лице постављало нека глупа питања, био је свјестан о чему се ради, али је такође рекао да сматра да се ради о некој шали, није ни тражио неку кривичну одговорност, али је тражио да се снимак скине са друштвених мрежа, што није у могућности полиције, ми немамо ту могућност, није то ни законски регулисано. Полиција је обавијестила и тужилаштво о томе, надлежни тужилац је рекао да нема елемената кривичног дјела и до сада су углавном такве пријаве и завршавале на сличан начин. Он није никаквим гестом одавао да би могао да изврши самоубиством. Такво изругивање је допринијело и таквом трагичном чину", прича Лукач у интервјуу за БХРТ.

Додао је да се у наредном периоду морају предузети одређене мјере у законским оквирима, да се види како је то урађено у ЕУ и да се изнађу најбоље могућности уз ангажман стручних људи и комплетне јавности ако треба да се дође до најбољих законских рјешења.

Полиција нема могућности да се бори против сајбер насиља у тренутним законским оквирима, напомиње министар. Законом је регулисано и забрањено неовлаштено снимање и дистрибуирање снимака (снимање без сагласности). Али људи то чине свакодневно и очито се не третира довољно та законска материја, сматра Лукач, и још једном наглашава да се морају наћи најбоља рјешења да се људи заштите.

"Већ смо започели одређене разговоре у министарствима и Влади ангажујући стручна лица и гледајући искуства из нашег окружења. И Србија и Хрватска имају законом регулисану материју клевете и увреде. Ми то немамо, то је избрисано из закона и једино остаје лична пријава сваког појединца да се штити, али то очито није довољно", каже министар.

Сматра да ће се одређени приједлози наћи у Народној скупштини одмах након њеног конституисања.

Говорећи о информацијама да би могло доћи до убиства полицијског службеника и тужиоца у Бањалуци, Лукач је истакао да је ова информација дошла из одређених криминалних кругова и да су провјере почеле. Наводи да су дошли до закључка одакле је то потекло и да је то вјероватно једна врста притиска на људе који раде свој посао на прави начин.

Када је у питању сарадња са ЕУРОПОЛ-ом, Лукач сматра да ће се то сад моћи завршити и да би то требало урадити у што скоријем року јер је БиХ једина земља која нема потпуно успостављену сарадњу.

"Након шест година, оптимиста сам да ћемо моћи то да завршимо. Ми имамо тај потписани споразум и ратификован је, још није имплементиран у потпуности, није направљена заједничка контакт тачка. Надам се да ћемо то урадити у наредним мјесецима и имамо потпуну сарадњу са еурополом и да радимо на одређеним међународним акцијама, у много већем обиму и на квалитетнији начин него што смо радили до сада", навео је.

Такође истиче да је безбједност у БиХ добра, на задовољавајућем нивоу, да нема инцидената који би довели до већих сукоба. Не види ништа спорно у продужењу мандата мисији Алтеа.

"Безбједност у БиХ је на задовољавајућем нивоу, немамо инцидентних ситуација која могу да доведу до могућности неких сукоба. Нема ни терористичких аката у задње вријеме, али само присуство ЕУФОР-а није спорно. МУП има добру сарадњу с њима кад год је то потребно. Не видим никакав проблем што се тиче присуства Алтее, не мислим да их је потребно проширивати нити повећавати број", категоричан је Лукач.

Никоме овдје више није до рата и не треба да буде, напоменуо је да смо сви ми то вријеме оставили иза себе и треба да гледамо у будућност, како да живимо заједно и својој дјеци омогућимо боље.

Још је издвојио да се млади људи школују за службу у полицији РС, да ће се убрзо отворити нови објекат полицијске академије и да ће школовање трајати скоро 14 мјесеци с циљем да се добију добро обучени и школовани полицајци. Улагано је и у обучавање, направљен је на простору Залужана нови центар за обуку, са много објеката за тактичку, ватрену и физичку обуку.

Говорећи о новом мандату, Лукач каже да тренутно не размишља хоће ли обновити мандат и да је то предмет разговора у будућем периоду, али сматра да ће се нова Влада РС успоставити до Нове године.Оставите одговор