Чији ће робот први на Мјесец?

Прошле седмице закључене су пријаве тимова за међународно такмичење Гугл Лунар Икс Прајз. Потврђен је статус укупно двадесет и девет тимова а сви они имају за циљ меко спустити на Мјесец самоходно роботичко возило. Први од њих који успију у томе, а њихов ровер пређе 500м по Мјесечевом тлу ти пошаље видео запис високе резолуције, […]

уторак, март 1, 2011 / 06:00

Прошле седмице закључене су пријаве тимова за међународно такмичење Гугл Лунар Икс Прајз. Потврђен је статус укупно двадесет и девет тимова а сви они имају за циљ меко спустити на Мјесец самоходно роботичко возило.

Први од њих који успију у томе, а њихов ровер пређе 500м по Мјесечевом тлу ти пошаље видео запис високе резолуције, добиће главнину од 30 милиона америчких долара предвиђене награде.

Сви ови тимови представљају својеврсне пионире нове генерације истраживања Мјесеца. Ријеч је о приватним тимовима чији се чланови неријетко налазе на разним континентима. Посредно или непосредно, неколико десетина држава је укључено у пројекат.

Планетарно такмичење највеће, започело је 2007.   године, а кулуминација се очекује током 2012-2014. слетањима на Мјесец. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *